Erişilebilirlik

Washington'da Gazeteciliğin Geleceği Değerlendiriliyor


Amerika’nın büyük gazetelerinin bir bölümü Internet gazeteciliğinin olumsuz etkisi nedeniyle ya iflas ediyor ya da kapanıyor. Kongre, yaşanan bu değişimin seçmeni nasıl etkileyeceği konusunda endişeli. Gazetecilik sektörünün korunması için yasal düzenlemeler yapılması gündemde. Ancak internet gazeteciliğini savunanlar sektörün ilk kez bu kadar canlı olduğu görüşünde.

Büyük gazeteler ücretsiz internet gazeteciliği ve reklam gelirlerindeki keskin düşüş nedeniyle sıkıntıda.

Bu yılın başından beri Colorado eyaletinin Denver kentindeki 150 yıllık Rocky Mountain News gazetesi kapanmak zorunda kaldı. 146 yıllık Seattle Post ise baskıya son verip sadece internetten yayın hayatına devam etmeye başladı. Aralarında Chicago Tribune ve Los Angeles Times’ın da bulunduğu bazı büyük gazeteler de iflas koruma kanununa başvurdu.

Gazetecilik sektörünün içinde bulunduğu durum Washington’u da kaygılandırıyor.

Senatör John Kerry, Senato’ya bağlı ticaret altkomitesinde yaptığı konuşmada bu endişeyi dile getirdi: "Günümüzde gazeteler nesli tükenmekte olan canlılara benzedi."

Siyasetçiler gazetecilik sektörünü korumak için yasal düzenleme yapmayı planlıyor.

Senatör Ben Cardin, gazetelerin kar gütmeyen kuruluşlar gibi çalışmasını böylece hayır kurumları ve kiliselere sağlanan vergi avantajlarından yararlanmalarını öneriyor: "Gazetelerimizi korumalı ve araştırmacı gazeteciliğin devam etmesini sağlamalıyız."

Ancak internet gazeteciliği yapanlara göre gazetelerin içinde bulunduğu durum abartılıyor. Huffington Post adlı haber sitesinin kurucularından, genel yayın yönetmeni Arianna Huffington da bu görüşte: "Gazetecilik sektörünün içinde bulunduğu durumla ilgili olarak tüm söylenenlere rağmen aslında haber tüketicilerinin altın çağını yaşadığımıza inanıyorum. Bu tüketiciler internette geziyor, tüm dünyadan en iyi haberlere ulaşıyor, yorum yapıyor, birbirleriyle iletişim kuruyor ve internet topluluklarına katılıyor. Gazetecilik demokrasimizin ayrılmaz bir parçası ancak şunu da unutmamak lazım; gazeteciliğin geleceği gazetelerin yaşamasına bağlı değil."

Google’ın başkan yardımcılarından Marissa Mayer da şirketinin gazetelerin okuyucu sayısını arttırmasına yardımcı olduğunu söylüyor: "Google News ve Google internetteki gazetelere ücretsiz ulaşım sağlıyor. Bu sitelerin aylık okuyucu sayısı, en az bir milyar."

Ancak Google, haberlerine erişim sağladığı gazetelere bunun karşılığında bir ücret ödemiyor.

Dallas Morning News’un yöneticilerinden James Moroney, gazetelerin bir araya gelerek internetteki haber sitelerinde daha büyük hisse alabilmelerini sağlayacak yasal düzenlemenin yapılması için Kongre’ye çağrıda bulunanlardan. Moroney, internet sitelerinin çok pahalıya mal olan savaş dönemi haberleri gibi özel haberleri doğrudan yayınlayıp yayınlayamayacağını da tartışmaya açıyor. Washington Post gazetesi editörlerinden Steve Coll da aynı görüşte: "Yeni gazetecilik düzenini en çok destekleyenler bile web üzerinden yayın yapan internet gazetelerinin Bağdat, Kabil, İslamabad, Avrupa ve Asya gibi merkezlerdeki büroların masraflarının bir bölümünü paylaşması gerektiğini düşünüyor."

Televizyon yapımcısı ve Baltimore Sun gazetesi eski muhabiri olan David Simmon yerel haber yapan gazetelerin kapanmasının yarattığı boşluğun internet gazeteleriyle doldurulamadığını düşünenlerden. Simmon, yerel siyasetçilerin, bölgelerindeki gazetelerin gözetimi olmadığında yoldan sapabileceğini savunuyor:"Gelecek 10-15 yıl, yerel siyasetçilerin yolsuzluğuna sahne olabilir. Bu dönem yolsuzluklar çağı olabilir."

Kongre’nin Senatör John Kerry’nin öncülüğünde, önümüzdeki aylarda gazetecilik sektörünün geleceğini gündeme alması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG