Erişilebilirlik

Almanya: Vatandaşlığa Geçen Yabancıların Sayısı Azalıyor


Almanya'da vatandaşlığa geçen göçmenlerin sayısı giderek azalıyor. Ülkenin göçmen politikaları bu yüzden şiddetli eleştirilere hedef oluyor.

Almanya’nın göçmenlere yönelik politikaları çelişkilerle dolu. Bir yandan Başbakan Angela Merkel, ülkede yaşayan yabancılara çağrıda bulunarak ‘Alman vatandaşı olun’ çağrısı yaparken, bir yandan da Alman vatandaşı olmak isteyen yabancılara zorlaitırıcı ve caydırıcı şartlar koşuluyor. Nitekim geçen yıl Eylül’de uygulamaya konan Vatandaşlık Testi’nden sonra Alman vatandaşlığına geçen göçmenlerin oranı yüzde 20 geriledi. 2008 yılı toplamında 100 bin göçmen Alman kimliği alırken, 2000li yılların başında yıllık ortalama sayı 180 bin civarındaydı. Uzmanlar şu anda hükümette olan koalisyon döneminde vatandaşlığa geçiş sayısının yüzde 22 oranında gerilediğini, özellikle ‘Vatandaşlık Testi’ ve Türkiye’den gelecek eşler için geçerli Almanca zorunluluğunun vatandaşlığa geçişleri zorlaştıran uygulamalar olduğunu savunuyorlar. Liberal Türk-Alman Birliği sözcüsü Yankı Pürsün, ülkenin resmi göçmen ve vatandaşlık politikalarının samimi olmadığını, göçmenleri kucaklamak yerine, dışladığını savunuyor.

Alman vatandaşlığına geçiş koşullarına göre, ‘Vatandaşlık Testi’ ve Almanca bilme zorunluluğunun yanısıra, başvuru sahipleri, geçimini sağlayabilecek gelire sahip olduklarını ispatlamak durumunda. Ayrıca sicillerdeki en küçük suçlar bile başvurunun geri çevrilmesi için yeterli olabiliyor. Yankı Pürsün, özellikle vatandaşlık testi uygulmasının Türk göçmenleri Alman vatandaşlığına geçmekten caydırdığını savunuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da, Nisan ayında Almanya’ya gerçekleştirdiği bir gezi kapsamında ülkede yaşayan Türklere, tüm engellere rağmen Alman vatandaşlığına geçmekten çekinmemeleri ve seçimlerde de mutlaka oy kullanmaları çağrısında bulunmuştu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG