Erişilebilirlik

Andican Olaylarının 4. Yıldönümü


Özbekistan’ın Andican kentinde meydana gelen kanlı çatışmaların 4’ncü yıldönümünde Moskova’daki Özbekistan Büyükelçiliği’nin önünde küçük bir gösteri yapıldı. Göstericiler olayla ilgili olarak uluslararası bir soruşturma açılmasını istedi.

Büyükelçiliğin önünde toplanan göstericilerin sayısı bölgeye sevk edilen polis ve olayı izlemek için gelen gazetecilerin sayısından çok daha azdı. Rusya’nın önde gelen insan hakları örgütlerinden birinin temsilcisi Daria Sobolova’ya göre Andican olaylarını protesto edenlerin sayısı her geçen yıl azalıyor çünkü herkes baskıdan korkuyor. Sobolova, Rusya’da gösterilere katılanların Özbekistan’daki ailerinin tutuklandığına söylüyor. Ayrıca Rus vatandaşı olmayanlar da ülkelerine döndüklerinde hapse atılıyor ve daha sonra ortadan kayboluyor.

Moskova’daki Orta Asya Siyasi Göçmenler Birliği Başkanı Behram Hamroyev ise gösterinin Özbekistan’da uzun zamandır devam eden insan hakları ihlallerine karşı yapıldığını belirtti. Hamroyev bu ihlaller arasında, işkence, muhalefeti susturmak amacıyla hapse atma ya da sürgüne göndermeyi saydı ve Amerika, Rusya ve Avrupa Birliği’nin Andican olaylarını soruşturmasını istedi. Hamroyev son 4 yıl içinde Amerika’nın, Rusya’nın ve Avrupa Birliği’nin Andican olaylarıyla ilgili kapsamlı bir girişimde bulunmadığını hatırlatıyor. Göçmenler Birliği Başkanı bu durumun Devlet Başkanı İslam Kerimov’un durumunu daha da güçlendirdiğini ve Kerimov’un kendi halkına karşı baskı rejimini sürdürdüğünü belirtiyor.

Özbek hükümetine göre 2005’te Andican’da meydana gelen hükümet karşıtı gösteride, 187 kişi hayatını kaybetti. Olay, silahlı bir grubun Andican hapishanesinde tutulan bazı mahkumları serbest bırakması üzerine patlak vermişti. Hükümet, olayda ölenlerin ya terörist ya da teröristlerin kurbanı siviller olduğunu öne sürüyor. Oysa uluslararası insan hakları örgütlerine göre ölenlerin çoğu emniyet güçlerinin açtığı yaylım ateşinde hayatını kaybeden masum siviller. Bu örgütler ölü sayısının 187’den fazla olabileceğini belirtiyor. Özbekistan Andican olayları için bağımsız bir soruşturma açılması için Batı’dan gelen çağrıları reddediyor.

XS
SM
MD
LG