Erişilebilirlik

RFİ Türkçe Servisi Kapatılıyor


Fransız kamu yayıncılığının dünyaya açılan penceresi Uluslararası Fransız Radyosu’nun Türkçe servisinin de aralarında bulunduğu 6 yabancı servis kapatılıyor, 206 kişinin de işine son veriliyor.İşten çıkarmaları protesto eden RFİ çalışanları dün süresiz greve çıktı ve yönetimin kararını yargıya götürdü. RFİ yönetimi ile çalışanların sendikası arasındaki bilek güreşi devam ediyor. Paris muhabirimiz Arzu Çakır, RFİ’nin kapatma kararı alınan Türkçe Servisi Şefi Uğur Hüküm ile görüştü:

Dile kolay, tam 70 yıldır yayın yapan Uluslararası Fransız Radyosu RFI’nin Türkçe Servisi susturuluyor. 2’inci Dünya Savaşı sırasında kurulan Türkçe servisi, Fransa’da ve tabii dünyada olup bitenleri Fransızca bilmeyen Türk göçmenlerine aktarmış.

Bir müddet sonra Türk topluluğu ile ilginç bir bağ kuruluyor. Ressam Abidin Dino’nun tam bir entellektüel olan eşi Güzin Dino, 1993 yılına kadar Türkçe Sevisi’nin sorumluluğunu alıyor ve başarıyla yeni nesillere teslim ediyor. Güzin Dino yayınları 10 dakikadan 40 dakikaya yükseltiyor. 1993 yılından sonra Uğur Hüküm yönetimine geçen Türkçe yayınlar 1 saate çıkıyor ve canlı yapılmaya başlanıyor. Ama RFİ’nin üst yönetimi değiştikçe, çağın teknolojisi karşısında hayati önemini yitiren yabancı dilde radyo yayınların durumu da sürekli masaya yatırılıyor.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin talimatıyla önce kamu televizyonlarına reklam yasağı getiren yasa hayata geçiriliyor. Ardından yeni kurulan CNN modeli haber kanalı France 24 ile dünyaya yayın yapan TV5 Monde kanalını ve radyo yayınlarıyla dünyaya ulaşan RFİ’yi birleştirip tamamiyle yeni bir yapıya kavuşturmayı öngören köklü bir reform başlıyor. Ekonomik krize de denk gelen reform RFİ çalışanlarına “işten çıkartmalar” şeklinde yansıyor. RFİ’nin zarar ettiği ve yabancı servislerin de yeterince geniş bir kitle tarafından takip edilmediği için ekonomik nedenlerle Türkçe Servisi de dahil 6 servisin kapatılması kararlaştırılıyor. İşten çıkartılan 206 kişiye sahip çıkmak için RFİ’de dün süresiz grev başladı. Ancak tam bu sırada sendikanın yargıya götürdüğü yeni reform yasasının Temyiz mahkemesinden döndüğü haberi geldi. Fakat Uğur Hüküm bu kararın Türkçe servisinin kapatılmasını engelleyecek güçte olmadığını belirtiyor.

Arzu Çakır'ın haberini dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayabilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG