Erişilebilirlik

Davutoğlu: 'Tüm Filistinli Gruplar Muhatap Alınmalı'


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün New York’ta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Orta Doğu özel oturumuna katıldı. Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, İngiltere ve Fransa Dışişleri Bakanlarıyla da görüşmeler yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Güvenlik Konseyi'nde dönem başkanı Rusya tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Orta Doğu'daki sorunların birbiriyle bağlantılı hale geldiğini, bu nedenle sorunlara kapsamlı bir barış vizyonu çerçevesinde yaklaşılması gerektiğini vurguladı.

Ahmet Davutoğlu İsrail-Filistin sorununun çözülebilmesi için Filistinli tüm grupların muhatap alınması gerektiğini belirtti. Dışişleri Bakanı, İsrail'i bölgedeki insani durum konusunda uyardı ve Doğu Kudüs'ün statüsünü değiştirebilecek adım ve uygulamalardan kaçınılması gerektiğini bildirdi. Davutoğlu, Türkiye'nin Orta Doğu'da İsrail ve Filistin olarak yan yana, barış içinde, güvenli ve tanınmış sınırlara sahip iki demokratik ülke olarak yaşamalarını temel alan barış çabalarına katkıda bulunmaya devam edeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı, New York'ta ikili temaslar da yaptı. Davutoğlu'nun İngiltere Dışişleri Bakanı David Milliband'le görüşmesinde, Kıbrıs, Kafkaslar, Afganistan - Pakistan ve Irak konularının ele alındığı öğrenildi. Milliband'in ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine desteğini de tekrarladığı bildirildi.

Ahmet Davutoğlu Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’le da bir araya geldi. Görüşmede Orta Doğu'daki insani durum, Ermenistan, Gürcistan, Karabağ ve Afganistan konularının ele alındığı bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Davutoğlu. Görüşmede başta Kafkasya olmak üzere Orta Doğu ve Irak üzerinde duruldu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile de görüşen Ahmet Davutoğlu, Irak, Orta Doğu ile Afganistan - Pakistan'daki son gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ahmet Davutoğlu Ban ile temaslarında öne çıkan bir konunun da Kıbrıs olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin sorununun ve Arap – İsrail anlaşmazlığının, uluslararası toplumun yanı sıra Türkiye'nin de gündeminin başında yer aldığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Güvenlik Konseyi'ndeki toplantının sonunda kabul edilen bildiride özellikle insani konulara ve bölgenin bütünüyle ilgili bir barış anlayışının daha fazla vurgulanmasını istediklerini belirtti.

Çağla Güvelioğlu'nun haberini ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun demeçlerini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG