Erişilebilirlik

Kanser Hastalarında Yoga Acıyı Hafifletiyor


Amerika’da yayımlanan Yoga dergisine göre ülkede yaklaşık 16 milyon kişi yoga yapıyor. Zihin ve beden egzersizi olarak bilinen yoga, bundan yaklaşık 3 bin yıl önce Hindistan’da doğdu. Amerikalıların yaklaşık üçte biri, çeşitli rahatsızlıklarına çare olarak yoga yapmayı tercih ediyor. Akupunktur ve masaj gibi alternatif tedavi yöntemlerine ek olarak, yoga hem zihni hem de bedeni rahatlatıyor. New York’ta bir hastane de kanser hastalarının acısını azaltmak amacıyla sık sık yogaya başvuruyor.

New York’taki Beth Israel Tıp Merkezi’nde yoga yapanlar sıradan insanlar değil. 39 yaşındaki üç çocuk babası Brad Rothschild’e geçen yıl kanser teşhisi konmuş. Yoga öğretmeni Shana Kuhn Siegel Rothchild gibi kanser hastalarının ağrılarını hafifletmeyi amaçlayan yoga programını yönetiyor. Bu program bir tedavi yöntemi değil ancak ağrıları hafifletmeyi ve hastaları rahatlatmayı amaçlıyor. Siegel, “Bu sabah çok şiddetli karın ağrısı çeken bir kadın hasta geldi. Ağrıdan gözlerinden yaş geliyordu. Bir yoga yöntemi denedik, hastayı yan yatırıp dizlerinin arasına yastık koyduk, kollarını yukarı kaldırdık ve başını destekledik. Ağrısı hafifledi,” diye anlatıyor.

Hastane yöneticileri, Karan-Beth İsrael Projesini Amerikalı modacı Donna Karan’dan gelen 850 bin dolarlık bağışla başlatmış. Donna Karan’ın kendisi de yoga tutkunu. Beth Israel Bütünleyici Tıp Merkezi Başkanı Doktor Woodson Merrell şöyle konuşuyor: “Benim için en önemlisi bu yöntemin ucuz oluşu. Ekonomik durgunluk yaşanırken ve kimsenin harcayacak parası yokken ucuz maliyetli yoga terapisi uygulamak hem sonuçlar açısından hem de maddi olarak çok uygun.”

Pilot proje kapsamında hergün 86 hastaya 6 saat süreyle yoga terapisi uygulanıyor. Buna ek olarak hastanenin onkoloji merkezi tamamen elden geçirilerek daha özenli ve iyileştirici bir görünüme kavuşacak. Proje başarılı olursa yoga Amerika’nın diğer hastanelerinde de uygulanmaya başlayacak.

XS
SM
MD
LG