Erişilebilirlik

11 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


USA Today, Başkan Obama’nın bütçe açığı konusunda söyledikleri ile yaptıklarının farklı olduğunu ileri sürüyor. Obama’nın kamu harcamalarındaki kesinti önerisini yetersiz bulan gazete, Kongre’nin tavrını ise daha da sert bir dille eleştiriyor:

“Yönetimin ekonomiyi canlandırmak için büyük miktarlarda para harcadığı bir dönemde, bütçe açığında radikal bir düşüş beklenmiyor. Ancak, gereksiz ve yüksek maliyetli programların belirlenmesi için şimdi tam zamanı. Ve ekonomi düzelir düzelmez bu tür programlara devam edilmeyeceği konusunda finans piyasalarına gerekli mesajlar verilmelidir. Obama’nın hazırladığı bütçe, önümüzdeki on yıl boyunca 500 milyar dolar açık öngörüyor. Yönetim belki de, bu korkutucu tabloyu ortaya koyarak bütçe harcamalarında kesintiye gitmenin yolunu açmaya çalışıyor. Eğer yönetimin amacı buysa, çok tehlikeli bir oyun oynuyor. Eğer değilse, yapılan şey tam bir sorumsuzluktur.”

New York Times gazetesi ise Obama’nın Savunma Bakanlığı bütçesi için öngördüğü kesintiyi yetersiz buluyor. Gazete, Pentagon’un pahalı ve işlevsiz silah sistemi projelerine para akıtılmasına karşı çıkıyor:

“Bush dönemindeki yanlış ve mali disiplin anlayışından uzak yaklaşımla kıyaslandığında, Pentagon’un bu yılki bütçesi askeri ve ekonomik gerçekliğe daha uygun bir şekilde hazırlanmış. Ancak Obama’nın Pentagon’un Soğuk Savaş mantığına göre tasarladığı silah sistemlerinde daha fazla kesintiye gitme fırsatını da yeterince kullanmadığı görülüyor. Maalesef askeri ödenekler, uzun bir süredir Amerikan siyaset hayatının en önemli unsurlarından biri haline gelmiş durumda. Ne var ki, savaşın ve ekonomik krizin sürdüğü bir dönemde Pentagon’un da, Kongre’nin de artık geçerli bir mazereti bulunmuyor. Vergi mükelleflerinin ödediği her doların, ulusal savunma için en etkin biçimde kullanıldığını kanıtlamak zorundalar.”

Boston Globe, Obama’nın AIDS’e karşı küresel mücadele için öngördüğü yardım miktarının yetersiz kaldığı için eleştirildiğini belirtiyor. Ancak gazete, Kongrenin Obama’nın önerisini bile reddedebileceği uyarısında bulunuyor:

“Obama’nın küresel sağlık harcamaları planı, AIDS için yetersiz bulunsa da, diğer ülkelerin sağlık sistemlerini düzeltme noktasında önemli unsurlar içeriyor. 63 milyar dolarlık taslağın 51 milyar doları AIDS, tüberküloz ve sıtmayla mücadeleye ayrılmış durumda. Kalan 12 milyar dolar ise ishal ve zatürree gibi çocuk ölümlerine neden olan hastalıklarla mücadelede kullanılacak. Böylece, Amerika daha az para harcayarak daha fazla insanın hayatını kurtarabilir. Ancak Kongre, bütçe açığını gerekçe göstererek buna bile karşı çıkabilir. Böyle bir durumda, Obama’nın seçim kampanyasındaki sözlerini tutmaması önemsiz kalacaktır. Bu nedenle, Obama’nın bu planına destek verilmelidir.''

Washington Times gazetesi, Somali açıklarındaki korsanlara karşı ticaret gemilerinin silahlandırılmasını öneriyor. Gazete, Amerikan donanmasının bütün ticaret gemilerini koruyamayacağının altını çiziyor:

“İster denizde, ister karada olsun güvenliğin sağlanmadığı her bölge haydutlar ve teröristler için bir çekim merkezidir. Yük gemilerinin mürettebatı da silahsız olduğu için korsanların saldırılarına açık durumdadır. Elbette mürettebatın silahlandırılmasının önünde bazı hukuki engeller var. Bir çok ülke, silah bulunduran gemilerin kendi karasularına girmesine izin vermiyor. Ancak yaşananlar bu konuda bir çözüm bulunmasını gerektiriyor. Bu konuda kapsamlı bir girişim başlatılmalıdır. Mürettebatın silahlandırılması, her ticaret gemisine bir donanma gemisinin eşlik etmesinden daha ucuza gelecektir.”

XS
SM
MD
LG