Erişilebilirlik

Pakistan Swat Vadisini Bombalıyor


Pakistan Hava Kuvvetleri İslamcı militanların kontrolündeki Swat Vadisi'ni bombalıyor. Yüzbinlerce kişi bölgeyi terketmek durumunda kalırken, birçok kişinin bölgede mahsur kaldığı bildiriliyor.

Militanları etkisiz hale getirmeye çalışan Pakistan, bugünkü çatışmalarda 55 militanın öldürüldüğünü açıkladı.

En şiddetli çatışmalar Mingora kasabasında gerçekleşti. Taleban'ın saklandığı evleri hedef alan helikopterler 15 militanı öldürdü.

Kabal ve Dir vilayetlerinde de çatışmalar sürüyor. Yetkililer çatışmalarda dört askerin yaralandığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Dir, Swat ve Buner vilayetlerinde 500 bin kişinin evlerini terketmek durumunda kaldığını açıkladı. Ancak bazı Pakistanlıların bölgede mahsur kaldığı da bildiriliyor. Bölgeden kaçanlar çatışmalarda çok sayıda sivilin de öldüğünü söylüyor.

Başbakan Yusuf Ziya Gilani, sivillere zarar gelememesine özen gösterdikleirini söyledi.

Hükümet Taleban'la Şubat ayında barış anlaşması imzalamış, bölgede Şeriat ilan edilmesi karşılığında militanların silahsızlanması konusunda anlaşma yapılmıştı. Hükümet, militanların anlaşmanın şartlarını ihlal ettiğini ve bölgede ayrı bir yönetim oluşturmaya çalıştığını bildirdi.

Askeri sözcü Tümgeneral Athar Abbas, bölgede 4000 militana karşı operasyon yürütüldüğünü açıkladı. Militanlar arasında Özbekler ve Tacikler de var. Bölgeye 15 bin asker sevkedildi.

Abbas, operasyonların bölgeyi Taleban militanlarından tümüyle temizleme amacıyla sürdürüldüğünü açıkladı.

Amerikan Füze Saldırısı

Bu arada, yetkililer pilotsuz bir Amerikan uçağının Pakistan'ın kuzeybatısında Afganistan sınırındaki aşiret bölgesine füze saldırısında bulunduğunu açıkladı.

El Kaide ve Taleban militanlarının konuşlandığı Güney Veziristan'daki bir kampı hedef alan saldırıda kaç kişinin öldüğü bilinmiyor.

Amerikan uçakları son bir yıl içinde Pakistan'da 30'a yakın füze saldırısı düzenledi. Amerikalı yetkililer sınırötesi operasyonlar hakkında bilgi vermiyor. Ancak Pakistanlı yetkililer bu tür saldırıların etkisiz olduğunu söylüyor Pakistan'ın egemenliğini ihlal ettiğini vurguluyor.

XS
SM
MD
LG