Erişilebilirlik

Almanya'da İslam Karşıtı Kongre'ye Tepkiler Artıyor


Almanya’nın Köln kentinde Avrupalı aşırı sağcılarla ırkçı grupların yarından itibaren düzenleyeceği “2’nci Anti İslam Kongresi” büyük tepki görüyor. Aşırı sağcı Pro Köln adlı partinin düzenlediği kongreye karşı Türk dernek ve kuruluşları da gösteriler planlıyor.

Avrupalı aşırı sağcıların İslam karşıtı ilk kongresi, geçen Eylül ayında Köln kentinde düzenlenmeye çalışılmış, ancak Türk ve Alman protestocuların müdahalesiyle son anda iptal edilmişti. İslam karşıtı ve aşırı sağcı Pro Köln partisi, şimdi ikinci kez Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki aşırı sağcı ve ırkçı oluşumları yeni bir güç birliği içinde buluşturmayı amaçlıyor.

Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İtalya ve Avusturya’daki çeşitli aşırı sağcı ve ırkçı partilerin temsilcilerinin katılması beklenen kongre, istihbarat örgütlerinin değerlendirmelerine göre, 7 Haziran tarihinde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde aşırı sağcılar arasındaki dayanışmayı güçlendirmek amacını taşıyor.

Bu arada geçen Eylül’de yaşanan fiyaskodan sonra, bu kez aşırı sağcı partilerin liderleri yerine, ABD’den muhafazakar araştırmacı Robert Spencer’in kongrenin ana konuşmacısı olarak duyurulması dikkati çekiyor. Öte yandan kongre kapsamında aşırı sağcıların Cumartesi günü için planladıkları yürüyüş polis engeline takıldı.

Buna göre, aşırı sağcılar, hedefledikleri gibi, inşaatı süren Köln Merkez Camii’ne yaklaşamayacak. Emniyet birimleri, daha öncede yasaklamıştı. Köln İdari Mahkemesi, aşırı sağcıların kentin dışındaki Deutz mahallesinde bir araya gelebileceklerine karar vermişti.

Bu arada aşırı sağcıların kongresine ve Cumartesi günkü yürüyüş girişimlerine karşı tepkiler artıyor. Köln’de aşırı solcu grupların da katılacağı karşı gösterilerde olası taşkınlıkları önlemek ve güvenliği sağlamak için yaklaşık beş bin polis görev yapacak. Sol Parti Köln Belediye Meclisi üyesi Özlem Demirel, Pro Köln’e karşı tepkilerin bu kez de çok yoğun ve etkili olacağını anlatıyor.

Öte yandan Köln Taksiciler Kooperatifi, aşırı sağcı kongreye katılanları taşımama kararı aldı, geçen Eylül’deki kongrede de 100’den fazla birahane sahibi ‘Aşırı sağa bira yok’ sloganıyla kongreye katılanlara içki satmama kararı almıştı.

XS
SM
MD
LG