Erişilebilirlik

6 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Mardin’de bir düğün evinin basılarak 44 kişinin öldürülmesinin kan davasından kaynaklandığını yazıyor. Gazete, katliam zanlılarının korucu olmasına da dikkat çekiyor.

"Bilge köyünde 44 kişinin öldürülmesi, hem bölgedeki eski geleneklerin hem de modern politik gelişmelerin bir uzantısı olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin kırsal bölgelerinde kan davası nedeniyle her yıl onlarca kişi öldürülüyor. Düşman aileler arasındaki bu çatışmaları önlemeye yönelik çabalar ise, daha çok bireysel arabuluculuk girişimleriyle sınırlı kalıyor. Ancak bu katliamı gerçekleştirenlerin korucu olması, sorunun sadece geleneklerden kaynaklanmadığını da gösteriyor. Uzmanlar, koruculuk uygulamasının Kürt toplumunda bölünmeye yol açtığını belirtiyor ve korucuların ellerindeki gücü kendi çıkarlarına kullandıklarını kaydediyor."

New York Times Amerikalı yetkililerin Pakistan devlet başkanı Zerdari ile Afganistan devlet başkanı Karzai’ye güvenmediklerini yazıyor. Ancak gazete, el Kaide’yi yenmek için Obama’nın bu iki liderle çalışmak zorunda olduğunu vurguluyor.

"Afgan halkı Karzai hükümetinin yolsuzluklarından bıkmış durumda. Ülkede en temel kamu hizmetleri bile verilemiyor. Taliban’ın ana gelir kaynağı olan afyon üretimine son verilmesi için kapsamlı bir plan hazırlanması gerekiyor. Obama, Karzai ile Zerdari’nin tek şanslarının birlikte çalışmak olduğunu anlamalarını sağlamalıdır. İki lider ayrıca istihbarat paylaşımı ve sınırın her iki tarafındaki askeri operasyonlar konusunda NATO ile de yakın işbirliği içinde olmalıdır. Obama, ayrıca Zerdari’yi muhalefet lideri Navaz Şerif’le birlikte çalışması için de teşvik etmelidir. Zerdari’nin Taliban’la başa çıkabilmek için sağlayabileceği her türlü siyasi desteğe ihtiyacı var."

Washington Post da Zerdari ile Karzai’nin Amerika’nın ulusal güvenliği açısından büyük önem taşıdıklarını kaydediyor. Gazete, Amerika’nın fazla bir seçeneği olmadığına dikkat çekiyor.

"Obama, Zerdari ve Karzai yerine başka isimlerle bir araya gelseydi, Amerika’nın çıkarlarını korumak daha kolay olurdu. Ancak görünen o ki, önümüzdeki dönemde Amerika’nın bu iki lider dışında bir seçeneği bulunmuyor. Başka hiçbir popüler isim aday olmadığı için Karzai’nin 20 Ağustos’taki devlet başkanlığı seçimini kazanması bekleniyor. Zerdari’nin görev süresi ise 2013’te doluyor. Hem yönetim hem de Kongre, bu mükemmellikten uzak isimlerin yerine daha iyi alternatiflerin gelmesi ihtimalinin düşük olduğu bilinciyle hareket etmelidir. Bu nedenle aşırı İslamcılara karşı mücadelede bu iki liderle birlikte hareket etmenin pratik yolları bulunmalıdır."

USA Today Kongre üyelerini bütçe açıkları konusunda samimi davranmamakla suçluyor. Gazete, Kongre’nin bu konuda gerekli siyasi iradeyi göstermediğini öne sürüyor.

"Kongre üyeleri her yıl bütçe açığının giderek büyümesinden şikayet eder. Sosyal güvenlik ve sağlık sisteminin iflas etmek üzere olduğundan yakınır. Bir şeyler yapılması gerektiğini söyler. Ancak ya hiçbir şey yapmazlar, ya da durumu daha da kötüye götürecek adımlar atarlar. Bunun tek çözümü başkanın etkin bir biçimde devreye girmesidir. Geçmişte işe yarayan bu yöntem yine işe yarayabilir. Ancak, Obama şu ana kadar yaptıklarıyla Bush’un izinden gitti ve bütçe açığını kontrol altına almak için hiçbir ciddi çaba harcamadı. Başkan’ın da, Kongre’nin de gerekli siyasi iradeyi göstermediği bir ortamda, tarih yine tekerrür edecektir."

XS
SM
MD
LG