Erişilebilirlik

Sarkozy: Türkiye'ye Tutulmayacak Söz Verilmemeli


Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde Fransız engeli yeniden büyüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkesinde Avrupa Parlamentosu seçim kampanyasını başlattığı konuşmasında Türkiye tartışmasını yeniden gündeme getirerek, Türkiye’ye tam üyelik sözü vererek yalan söylemekten vazgeçip şimdiden ‘ekonomi ve güvenlik’ alanlarında işbirliğine giden bir ayrıcalıklı ortaklık önerilmesini istedi. Sarkozy, yeni bir öneride de bulunarak, Rusya ile de ayrıcalıklı ortaklık kurulabileceğini savundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Avrupa Parlamentosu seçimlerine bir ay kala yeniden Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğine karşı kampanya başlattı. Fransa’nın Nimes kentinde Parlamento seçimlerine ilişkin kampanya konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Sarkozy, AB’nin sınırsız genişlemeye son vermesi ve Türkiye’nin de Avrupa Birliği’ne tam üye olmasına şimdiden karşı çıkmak gerektiğini savundu.

Sarkozy, «Türkiye gibi, Avrupa ile ortak kaderi paylaşan ülkeler var. Bu ülkeler Avrupa ile ayrıcalıklı bir ilişki inşa edebilirler. Avrupa ile ortaklıklarını mümkün olduğu kadar genişletebilirler. Ancak Avrupa Birliği’nin üyesi olamazlar. Avrupa’nın sınırları olmalıdır» dedi. Sarkozy, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile bugünden başlayarak ekonomi ve güvenlik alanlarında birlikte hareket edeceği ayrıcalıklı bir ortaklık görüşünde birleşmesi gerektiğini söyledi.

Fransa’nın Türkiye ile yüzyıllardır dostluk ilişkisi olduğunu belirten Sarkozy, bu dostluğa dayanarak Türkiye’ye gerçekleri söylemek istediğini, dostlarına yalan söylemenin, asla tutmayacağı sözler vermenin saygın bir davranış olmadığını dile getirdi. Nicolas Sarkozy, Türkiye ile şimdiden ekonomik ve güvenlik alanlarında işbirliğine gidecek yeni bir ilişki biçiminin kurulmasının daha doğru olduğunu öne sürdü. Rusya’ya da benzer bir ortaklık önerisinde bulunabileceğini kaydeden Sarkozy, Avrupa’nın içine kapanan bir kale olmasını istemediğini, bunun Avrupa’nın doğasına aykırı olduğunu, ancak genişlemenin de sınırsız olmaması gerektiğini vurguladı.

Seçimlere bir ay kalmasına rağmen Fransa’da henüz bir Avrupa tartışması başlamadı. Sarkozy bu pazar günü Berlin’de Başbakan Angela Merkel ile ortak toplantı yaparak Avrupa tartışması başlatmak istiyor. 7 Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Sarkozy’nin birbiri ardına yaptığı iki açıklama ile Türkiye konusu yine seçimlerin ana gündem maddelerinden birisi haline geldi. Anketler Türkiye’nin tam üyeliğini desteklemeyen Sakozy’nin partisi Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) seçimlerden birinci parti olarak çıkacağını gösteriyor. Fransız halkı UMP’nin listesine yüzde 26.5 destek çıkarken, Türkiye’nin tam üyeliğini destekleyen ana muhalefet Sosyalist Parti yüzde 22 ile takip ediyor.

Türkiye 3 Ekim 2005 tarihinden bu yana Avrupa Birliği ile hayli zorlu bir müzakere süreci yürütüyor. Önce Kıbrıs sorunu nedeniyle 35 müzakere başlığından ilgili 8 başlık askıya alındı. Ardından Fransa tam üyeliği ilgilendiren 5 başlığın askıya alınmasını istedi. Bu güne kadar 35 başlıktan sadece 10’u açılabildi, yalnızca bilim ve teknoloji başlığının müzakereleri tamamlanarak kapatılabildi.

XS
SM
MD
LG