Erişilebilirlik

Robert Gates Afganistan'da


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikan kuvvetleriyle görüşmek üzere Afganistan’a gitti.

Orta Doğu gezisini tamamlayan Gates, bugün Riyad’dan Kabil’e geçti.

Başkan Barack Obama Ocak ayında göreve başladıktan sonra Afganistan’a 21 bin yeni Amerikan askeri gönderilmesi kararı almıştı. Gates, Afganistan’a bunun dışında başka asker gönderilmesine karşı çıkıyor, yerine Afgan güvenlik kuvvetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

Öte yandan Afgan yetkililer, bugün Gazne ilinde yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu beş polisin öldüğünü açıklandı.

Bu arada Uluslararası Kızılhaç, Afganistan’daki bir hava saldırısında çok sayıda sivilin öldüğünü bildirdi. Örgüt, hafta başında, Farah ilinde, Amerikan uçakları tarafından bombalanan binalarda, çok sayıda kadın ve çocuk cesedi bulunduğunu öne sürdü. Açıklamada, bir Kızılhaç görevlisiyle ailesinden 13 kişinin de ölenler arasında olduğu belirtiliyor.

Hava saldırısı, Taleban militanlarının hükümetle işbirliği yapmakla suçladıkları üç sivili idam etmesinden sonra düzenlenmişti.

Gates Suudi Yetkililerle Görüştü

Amerika Savunma Bakanı, Suudi yetkililerle Guantanamo üssündeki Yemenli tutukluların Suudi Arabistan’a nakli konusunu görüştü.

Robert Gates, Suudilerin mahkumları topluma yeniden kazandırma programının çok başarılı olduğunu, Suudi Arabistan ile yakın bağları olan Yemenli tutukluları program çerçevesinde bu ülkeye göndermeyi düşündüklerini söyledi.

Ancak Gates, kendi vatandaşlarıyla doğrudan ilgilenmek isteyen Yemen hükümetinin, bu fikri açıkça desteklemediğini belirtti.

Halen Guantanamo’da bulunan 250 tutukludan çoğu Yemenli.


XS
SM
MD
LG