Erişilebilirlik

Gates Suudi Arabistan'da Temaslarda Bulunuyor


Ortadoğu gezisine devam eden Amerika Savunma Bakanı Robert Gates Suudi Arabistan’da temaslarına başladı.

Bakan Riyad’dan Pakistan’daki İslami militanlar konusunda bir uzlaşmaya varılmasına yardım etmelerini isteyecek.

Daha önce Kahire’de Mısırlı yetkililerle görüşen Gates, İran ile olası bir yakınlaşmanın Amerika’nın bölge ülkeleriyle ilişkilerine zarar vermeyeceğini anlatmaya çalışıyor.

Gates, Amerika’nın İran ile yapacağı temasların “açık ve saydam” olacağını ve müttefiklerine sürekli bilgi vereceğini söyledi.

Amerika Savunma Bakanı Tahran ile Washington arasında bir “büyük pazarlık” fikrinin gerçekçi olmadığını ve bölge ülkelerinin kaygı duymasını gerektiren bir durum bulunmadığını da belirtti. Oysa bazı Arap gazetelerinde Amerika’nın, Arap liderlere danışmadan İran’la gizlice pazarlık yaptığı ve varacağı anlaşmayı bölge ülkelerine dayatacağı yolunda haberler çıkıyor. Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, haberlerle ilgili olarak, kaygıların abartıldığını ve İran’la anlaşma ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Gates, Amerika’nın İran’la temasları konusunda çok şeffaf davrandığını ve bölge liderlerine sürekli bilgi verdiğini belirtti.

Washington İran’da, 1979 yılındaki İslam devrimi sırasında Amerikalı diplomatları rehin alınması üzerine Tahran’la diplomatik ilişkilerini kesmişti. Son otuz yıldır iki ülke arasındaki ilişkiler İsviçre aracılığıyla yürütülüyor. Başkan Barack Obama, seçim kampanyası sırasında durumu değiştirme sözü vermiş; Tahran hükümeti “yumruk sıkmaktan vazgeçerse" bu ülkeye elini uzatabileceğini söylemişti. Savunma Bakanı Gates, Amerika’nın İran’la temaslarının gizli olmayacağını ve muhtemelen çok yavaş ilerleyeceğini de söyledi. Savunma Bakanı Gates, İran’ın Başkan Obama’nın uzattığı ele verdiği cevabın tatmin edici olmadığını ve Tahran’dan gelen açıklamaların hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Bazı uzmanlara göre Amerika İran politikasında devrim niteliğinde bir değişiklik yapmak istiyor. İran’ın Irak ve Afganistan’a müdahaleden vazgeçmesi ve nükleer silah programına son vermesi karşılığında Amerika’nın Tahran hükümetine bölgesel güvenlik konularında önemli ödünler verebileceği söyleniyor. Savunma Bakanı Robert Gates, söylentileri yalanladı, Amerika’nın İran’la diyalog kurup kurmamasının Tahran hükümetinin tavrına bağlı olduğunu tekrarladı. Amerika’nın bölgedeki müttefiklerinin güvenlik ve istikrarına büyük önem verdiğini söyleyen Bakan, “İran’ın komşu ülkelerdeki gizli faaliyetlerini durdurmamız şart” dedi.

Bakan, Amerika’nın İran’la görüş ayrılıklarını gidermek için Başkan Obama’nın elinden geleni yapacağını söyledi. Ancak Bakan, Obama yönetiminin, bu amaçla daha önce atılan adımların başarısızlıkla sonuçlandığının da bilincinde olduğunu vurguladı. Savunma Bakanı Robert Gates, “Ekonomik yaptırımlar ve diplomatik girişimler sonuçsuz kalırsa elimizde başka seçenekler de var” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG