Erişilebilirlik

Le Monde: 'İncirlik Irak'tan Çekilme Öncesi Hareketleniyor'


Fransız Le Monde Gazetesi, Adana’da bulunan İncirlik hava üssüne girerek, üssün Amerika’nın Irak’tan çekilme planları çerçevesinde hareketlendiğini yazdı. Gazete İncirlik hava üssünün Amerika’nın bölgedeki çıkarlarının önemli bir parçası olduğunu belirtti.

Medya dünyasının en önemli gazetelerinden Le Monde İncirlik hava üssüne ilişkin geniş bir habere yer verdi. "İncirlik hava üssü, Amerika'nın stratejik çıkarı" manşetiyle tam sayfaya yakın olarak verdiği haberde, Başkan Barack Obama'nın, Washington'un, Adana'daki İncirlik üssüne yeni bir rol biçtiği belirtildi. Ankara’da çeşitli temaslarda bulunan ve İncirlik hava üssüne giren Le Monde muhabiri Nicolas Bourcier imzasını taşıyan haberde hava üssünün yarım yüzyıldır Amerika tarafından kullanıldığı, son zamanlarda atıl durumda olan üssü yeniden hareketli günlerin beklediği belirtiliyor.

Amerikalı Albay Philip McDaniel'in "Uzun zamandır telefonum çalmıyor ama çok iyi biliyorum ki, şu sıralarda çok yukarılarda İncirlik hakkında konuşuluyor," sözleriyle, Amerika’nın Irak’tan geri çekilmeyi İncirlik üzerinden yapacağının işaretlerini veriyor. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Başkan Obama'nın Türkiye ziyaretlerinin, Ankara'nın yeni Ortadoğu politikasında önemli rol oynayacağının önemli işareti olduğuna dikkat çeken gazete, Bush yönetimiyle yaşanan yüksek tansiyonlu ilişkilerin ardından Türkiye'nin Obama yönetimiyle beraber İran, Suriye, İsrail ve Gürcistan'la ilişkilerde kilit roller üstlenebileceğinin altı çiziliyor.

Haberde İncirlik üssünün kuruluş amacına ve tarihçesine de kısa bir vurgu yapılıyor. Soğuk savaş döneminde Moskova'ya 1600 km yakınlıkta kurulan üssün, bütün Ortadoğu’ya yakın bir noktada bulunması ve yıl boyu ortalamanın üzerinde seyreden hava koşulları nedeniyle mükemmel bir operasyon üssü olduğuna dikkat çekiliyor. 1958 yılında yaz krizi boyunca Amerika Lübnan yönetimine İncirlik’ten yardım göndermiş. Ünlü U-2 istihbarat uçakları bu arada uzun süre kamufle edilmiş. Sivil toplum örgütlerine göre Amerika, İncirlik'te B61 tipi 90 nükleer başlıklı füze stok etmiş. Bu konu her iki yönetim tarafından da reddedilse de Le Monde bölgede görev yapan sivil toplum örgütlerinin belgelerine dayanarak yeniden bu iddiayı savunmuş.

Ama İncirlik üssü asıl "ününü" 1990-91 Birinci Körfez Savaşı'nda kazandı. Gazeteye göre, Körfez Savaşı sırasında Amerikan ordusunun karargahına dönüşen İncirlik rampalarından füzeler fırlatıldı. İki operasyona birden olanak veren kapasitesi sayesinde Irak Kürtlerine insani yardım da buradan gitmiş. Ancak Ankara Bush döneminde Irak'a yapılan müdahaleye destek vermeyerek, 2003 yılında, Parlamento kararıyla İncirlik'in kullanılmasına ilişkin kararnameyi reddetmiş.

Le Monde'a göre, 2007 yılında, Amerikan Senatosu'nun Ermeni soykırımına ilişkin karar alması durumunda, Ankara, Washington'u İncirlik aracılığıyla verdikleri lojistik desteği çekmekle tehdit etmiş. Bush yönetimi Senato’daki oylamayı ertelemiş ve PKK ile ilgili sınır ötesi operasyonlarda istihbarat paylaşımı sözü vermiş. Gazete, İncirlik'teki Amerikalı bir askeri yetkilinin, "Artık bu oyun bitti" sözlerine ve Taraf Gazetesi'nin "Türkiye, Amerika ile yaşadığı balayının sembolü olarak İncirlik üssünü yeniden kullanıma açabilir" ifadelerine de dikkat çekiyor. Gazete ayrıca, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Selim Bölme'nin "Diğer üsler ne İncirlik kadar güvenli ne de elverişli" değerlendirmesini de aktarmış. Bölme, Amerika’nın Irak’tan çekilmek için stratejik olarak İncirlik’ten daha uygun bir nokta bulunmadığını belirtiyor.

Şu anda Amerika'nın Irak'a giden askeri kargo uçaklarının yüzde 50'si İncirlik'ten geçiyor. Her gün 6 ila 8 arasında C17 tipi uçak İncirlik'ten havalanıyor, bunlardan 2'si Afganistan'a gidiyor. Bugün 1500'ü asker olmak üzere 4 bin 500 Amerikalı üste görev yapıyor.

XS
SM
MD
LG