Erişilebilirlik

Amerika Savunma Bakanı Ortadoğu'ya Gidiyor


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates Ortadoğu’yu ziyaret ediyor.

Bugün Washington’dan ayrılan Gates, temaslarında Amerika’nın İran’la diplomatik yakınlaşma girişiminin Arap dünyasıyla ilişkilerini tehlikeye sokmayacağı konusunda Arap liderlere güvence verecek.

Önce Mısır’a gidecek olan Savunma bakanı, bu hafta içinde Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek.Uçakta muhabirlere konuşan Gates, Amerika’nın Tahran hükümetiyle diyalog çabalarının sadece Amerika’da değil tüm Ortadoğu’da güvenliği artıracağını umduğunu söyledi.

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Afganistan’daki asker sayısını daha da artırma konusunda istekli olmadığını açıkladı.

CNN televizyonunda konuşan Gates, Başkan Obama’nın Afganistan’a 21 bin ek asker göndereceğini hatırlattı ve bunun üzerine takviye yapmanın siyasi açıdan kabul görmeyeceğini söyledi.

Afganistan’da 40 bin Amerikan askeri, NATO ve Koalisyon kuvvetleri bünyesinde görev yapıyor. Askerler, ülkede yeniden güçlenen Taleban direnişine karşı mücadele ediyor.

Gates, NATO ve Koalisyon’a üye ülkeler takviye birliklerini yolladığı zaman Afganistan’daki toplam yabancı asker sayısının 100 bine çıkacağını söyledi. Savunma Bakanı Gates, Sovyetler Birliği’nin de 1980’li yıllarda Afganistan’ı 110 bin askerle işgal ettiğini hatırlattı.

Bununla birlikte Gates, asker artırımıyla Afganistan’ın istikrara kavuşmayacağını, bunun, Sovyet tecrübesinden edindikleri en iyi ders olduğunu söyledi. Robert Gates bunun yerine yerel Afgan güvenlik kuvvetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini, Taleban yerine Afgan ordusunun halkın güvenini kazanması gerektiğini sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG