Erişilebilirlik

AB'den Türk Ekonomisi İçin Karamsar Rapor


Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye’de ekonominin bu yıl yüzde 3,7 küçüleceği, 2010’da ise yüzde 2,2 oranında büyüceği tahmininde bulundu. Komisyonun Bahar Ekonomik Tahminler Raporunda Avrupa para birimi Euro kullanan 16 ülkenin de bu yılı yüzde 4 küçülmeyle kapatacağı belirtildi.

Uluslararası ekonomik kriz, alınan önlemlerle etkisini belli ölçüde azaltmış gibi gözükse de 2009 ve 2010’la ilgili öngörüler olumlu bir tablo çizmek için çok erken olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Krizin etkileri Avrupa Birliği’ni de ekonomik öngörülerini gözden geçirmek durumunda bıraktı. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayımlanan ekonomik öngörü raporu oldukça karamsar veriler içeriyor.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun ekonomiden sorumlu üyesi Joaquin Almunia’nın sunduğu rapor, krizin öngörülenden daha derin ve daha yaygın olduğunu gözler önüne serdi. Almunia, krizin etkilerinin derinleşmesinin ve uluslararası ticaretteki daralmanın Avrupa Birliği ekonomilerini 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en derin ve en yaygın resesyonla karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Bu yılın başında yapılan değerlendirmelerde Euro bölgesinde beklenen küçülme yüzde 1.8, Avrupa Birliği genelinde ise yüzde 1.9 olarak öngörülmüştü. Ancak Avrupa Birliği’nin evdeki hesabı çarşıya uymadı. Rapora göre Avrupa Birliği ekonomileri yüzde 4 oranında bir küçülmeyle karşı karşıya kalacak.

Avrupa Birliği’ni endişelendiren bir başka başlık ise işsizlik. Haziranda Avrupa Parlamentosu seçimlerinin de yapılacağı dikkate alındığında, işsizlik iktidardaki partilerin kelimenin tam anlamıyla korkulu rüyası haline gelmiş durumda. Bu alandaki veriler son derece olumsuz.

Rapora göre 2009 ve 2010’da Avrupa Birliği’ndeki işsiz sayısı 8.5 milyon kişiye ulaşacak. Almunia, 2010’da işsizliğin Avrupa Birliği genelinde yüzde 10.9’a, Euro bölgesinde ise yüzde 11.5’e yükseleceğini söyledi.

Raporda Türk ekonomisine ilişkin veriler de yer alıyor. Buna göre Türkiye bu yıl yüzde 3.7 oranında küçülecek. 2010’da ise yüzde 2.2’lik büyüme öngörülüyor. Enflasyon oranının Merkez Bankası tarafından belirlenen hedefin altında kalacağının tahmin edildiği rapora göre, tüketici fiyatları bazında enflasyon 2009’da yüzde 7.3, 2010’da ise yüzde 6.3 olacak. İşsizlik, Türkiye açısından rapordaki en olumsuz başlıklardan birini oluşturuyor. Avrupa Birliği verilerine göre işsizliğin 2009'da yüzde 13.1, 2010'da ise yüzde 12.9 olmasi bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG