Erişilebilirlik

Türkiye Basın Özgürlüğünde 'Kısmen Özgür'


Başkan Barack Obama, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü nedeniyle az önce yayınladığı mesajda basın özgürlüğünün önemini vurguladı.

"Yönetim olarak gazetecilere destek veriyoruz" diyen Obama, doğruları ortaya çıkaran gazetecilerin vazgeçilmez rolünü vurguladı ve görev başında hayatını kaybeden veya haberleri nedeniyle hapsedilen gazetecilerin sayılarının artmasından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Freedom House / Özgürlük Evi adlı sivil toplum kuruluşu 2009 Basın Özgürlüğü raporunu yayınladı. Özgürlük Evi’ne göre, Türkiye yine "kısmen özgür" ülkeler arasında.

Özgürlük evi, 2009 yılında basın özgürlüğü açısından "kaygı verici" gelişmeler yaşandığını belirtiyor. Rapor, bugün Washington’daki Basın Müzesi’nde kamuoyuna açıklandı.

Özgürlük Evi’ne göre dünya nüfusunun sadece yüzde 17’si basının tamamen özgür olduğu ülkelerde yaşıyor. Özgürlük Evi raporunda 64 ülkede basın özgürlüğü olmadığı; 61 ülkede kısmen özgür bir basın bulunduğu; 70 ülkedeyse basının “özgür” olduğu belirtiliyor.

Basın Özgürlüğü açısından en iyi puana sahip üç ülke, İzlanda, Finlandiya ve Norveç. Basın özgürlüğü açısından en sorunlu ülkeler Kuzey Kore, Türkmenistan, Burma, Libya, Eritre, Küba, Özbekistan ve Beyaz Rusya.

Dünyanın en özgür kıtası Avrupa. Avrupa’daki 25 ülkeden 23’ü özgür basına sahip. Avrupa kıtasında kısmen özgür basına sahip iki ülke var: İtalya ve Türkiye. İtalya, medya patronu olan Silvio Berlusconi’nin iktidara dönmesi ve gazetecilere hakaret davaları açılması nedeniyle 2009 yılında “kısmen özgür” sınıfına geriledi.

Özgürlük Evi’ne göre, Türkiye’de kısmi bir iyileşme olsa da belli başlı sorunlar devam ediyor. Raporun yazarlarından Özgürlük Evi uzmanı Karin Deutch Karlekar anlatıyor: “Türkiye’deki basın özgürlüğüne ilişkin birtakım endişelerimiz var. Örneğin, 301’nci madde, basına ve yazarlara yönelik baskı gibi konulardaki kaygımız sürüyor. Asıl sorun 301’nci maddede hala gerekli düzenlemenin yapılamamış olması. Aynı zamanda basına yönelik sindirme ve yıldırma politikaları da sürüyor. Yani genel anlamda Türkiye’de basın özgürlüğünün geçen yıldan biraz daha iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz ama bu bahsettiğim sorunların hala sürmesi endişe verici.”

Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Karlekar, Türk hükümetinin basınla polemiğe girmesini de eleştiriyor: “Son birkaç yıl içinde hükümet yetkililerinin basına yönelik olumsuz tutumlarının arttığını görüyoruz. Bazı medya kuruluşlarına uygulanan yasal ya da ekonomik baskılar da var. Türk medyasının bazı medya gruplarının tekelinde olduğunu biliyoruz. Kimi zaman hükümetle bazı medya grupları arasında konuların kişiselleştiğini de görüyoruz. Bu da resmi bir baskıya benziyor.”

Türkiye, basın özgürlüğünde Arnavutluk, Komor Adaları ve Tanzanya’yla 101’inci sırayı paylaşıyor.

XS
SM
MD
LG