Erişilebilirlik

29 Nisan Amerikan Basınından Özetler


New York Times Barack Obama’nın Beyaz Saray’daki ilk 100 gününü mercek altına alıyor. Bush’un bir krizler yumağını miras bıraktığını savunan gazete, buna rağmen Obama’nın performansını başarılı buluyor.

"Obama’nın ilk 100 gününe krizler damga vurdu. Ancak Obama, bu süre içinde devraldığı krizleri çözmek için önemli adımlar attı. Guantanamo’yu kapatma kararı alarak, İran ve Suriye’ye diyalog önererek ve Chavez’le el sıkışarak Amerika’nın dünyadaki itibarını yeniden arttırmaya çalışıyor. Ekonomik durgunluğa rağmen sağlık sisteminde reform yapma ve küresel ısınmayla mücadele hedeflerinden vazgeçmiyor. Göçmenlik reformunu bu yıl içinde gerçekleştirmeyi hedefliyor. Elbette daha yapılacak çok iş var. Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Ancak Obama, kendi içinde bölünmüş ve korku içinde yaşayan bir ülkeyi yeniden ayağa kaldırmayı başarmış görünüyor."

USA Today de Obama’nın ilk 100 gündeki performansını umut verici olarak değerlendiriyor. Yapılan yorumda, Obama’nın krizle mücadele ve Amerika’nın imajını düzeltme konularında önemli adımlar attığı vurgulanıyor.

"Obama’yı, öngörülebilen veya öngörülemeyen birçok kriz bekliyor. Ancak ilk yüz günlük performansına baktığımızda, Obama’nın son derece hızlı ve kararlı bir şekilde ipleri eline aldığını görüyoruz. Öyle ki, Obama’nın ilk siyah başkan olması artık önemini yitirdi. O şimdi sadece Amerikan başkanı… Kamuoyu yoklamaları da halkın gidişattan memnun olduğunu gösteriyor. Görevi devraldığı anda, son dönemlerin en büyük sorunlarını karşısında bulan bir başkan olarak, Obama umut verici bir başlangıç yaptı."

Los Angeles Times yönetimin domuz gribi salgınına karşı aldığı önlemlerin doğru ve yerinde olduğu yorumunda bulunuyor. Gazete, salgın nedeniyle Meksikalı göçmenlere yönelik ırkçı ve ayrımcı yaklaşımlara karşı uyarıda bulunuyor.

"Amerika’daki Meksika uyruklu kişiler, hukuki statüleri ne olursa olsun, bulundukları yerde kalmaya teşvik edilmelidir. California’daki bazı yerel yönetimlerin kaçak işçilere verilen sağlık hizmetlerini kesmesi ise son derece yanlış bir adım olur. Domuz gribi, insanların milliyetine bakmıyor. Dolayısıyla bu hastalığa yakalananların tedavi edilmesi, kamu sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca salgınla mücadele için Meksika ile yakın işbirliğine gidilmelidir. Amerikalı sağlık yetkilileri, Meksika’ya yardımı Amerikan vatandaşlarını korumanın önemli bir parçası olarak görmelidir. İki ülkenin kaderi hiç böylesine birbirine bağımlı olmamıştı."

Washington Post Kuzey Kore’nin nükleer programını yeniden başlatacağını açıklamasını Obama yönetiminden yeni tavizler koparma girişi olarak yorumluyor. Gazete, Pyongyang’ın kışkırtmaları karşısında taviz verilmemesi gerektiğini vurguluyor.

"Bir kez daha Kim Jong Il’e boyun eğmek büyük bir hata olur. Yapılması gereken şey, Bush döneminde hazırlanan ekonomik yaptırımları devreye sokmaktır. Ayrıca Güney Kore de, Kuzey Kore’nin silah kaçakçılığına karşı yürütülen mücadeleye dahil edilmelidir. Pyongyang üzerinde Amerika’ya kıyasla daha etkili olan Çin’in Kuzey Kore’ye yönelik baskısını arttırması sağlanmalıdır. Kısacası, Obama yönetimi Kuzey Kore’nin kışkırtmalarına karşı kendini acil bir tepki göstermek zorunda hissetmemelidir. Dışişleri bakanı Hillary Clinton, “Kuzey Kore’nin beklenmedik tavırlarına karşı güçlü, sabırlı ve tutarlı hareket etmeliyiz” demişti. Bu politika sürdürülmelidir."

XS
SM
MD
LG