Erişilebilirlik

Aliyev'den Karabağ Sorunu Konusunda Sert Açıklamalar


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Brüksel’de Avrupa Birliği Komisyonu başkanı Manuel Barroso ile görüştü. Aliyev, Türkiye-Ermenistan yakınlaşması ve Dağlık Karabağ sorunu ile ile ilgili sert açıklamalarda bulundu.

Başkan Barack Obama’nın 24 Nisan’da yaptığı açıklamanın hemen öncesine denk düşen Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma son dönemde Türk iç politikasının en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Konu, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında Brüksel’de yapılan görüşmenin de ana başlıklarından biriydi.

Aliyev’in açıklamalarının biraz sitem biraz da uyarı dolu olduğu dikatlerden kaçmadı. Aliyev, ülkesinin politikasının açık olduğu ve bunun hiçbir ülkenin içişilerine ve ikili ilişkilere karışmama üzerine kurulu olduğu mesajını verdi.

Türkiye ile Ermenistan’ın ilişkilerini nasıl sürdüreceklerinin kendi tercihleri olduğunu belirten Aliyev, iki ülke arasındaki sınırın 1993’te, Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesi nedeniyle kapandığını hatırlatarak “Bugün işgal devam ediyor” dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilere yeşil ışık yakma ya da bunu engelleme durumunda olmadıklarını ifade eden Aliyev, Azerbaycan’ın da bölgede oluşacak yeni dengeler ışığında politikalarını belirleme ve adımlarını bölgedeki duruma uyarlama hakkı olduğunu söyledi. Aliyev, bu hakkı kullanacaklarının altını çizdi.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki yol haritasının unusrları konusunda detaylı resmi açıklama yapılmamıştı. Aliyev de bu konuda net bilgiye sahip olmadığı izlenimi verdi. Yol haritasıyla ilgili olarak farklı kaynaklardan çelişkili mesajlar geldiğini söyleyen Aliyev, bazılarının yol haritasında ön koşul olmadığını bazılarının ise ön koşulsuz olmadığını söylediğini hatırlattı. Dünyanın, bölgenin ve Azerilerin ne olduğunu bilmek istediğini söyleyen Aliyev bir de soru yöneltti.

Aliyev, “Dağlık Karabağ sorununun çözümünün Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmada yeri var mı yok mu? Bu son derece basit bir cevap gerektiren son derece basit bir soru,” dedi.
Barroso da bir yandan Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ konusundaki hassasiyetini anladığını belirtirken diğer yandan da Türk-Ermeni yakınlaşmasına atıfta bulundu.

Barroso, Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmadan memnuniyet duymalarının Dağlık Karabağ sorununun çözümünü istemedikleri anlamına gelmediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG