Erişilebilirlik

Obama 'Soykırım' Demedi


Ermeni olaylarını anma günü dolayısıyla Başkan Barack Obama tarafından yapılan açıklamada soykırım sözcüğü kullanılmadı. Açıklamada, 1915 olayları için Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesine yer verildi.

1915 yılında meydana gelen olayları katliam olarak nitelendiren Başkan Obama bu konuda kendi kişisel görüşünün değişmediğini ve tarihi gerçeklerin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ve Ermenistan’ın ilişkileri normalleştirme çabalarını desteklediğini vurgulayan Obama, iki hükümet arasında başlatılan sürecin başarıyla sonuçlandırılmasını istedi.

Obama, "Ermeni ve Türk halkları ortak tarihlerini kabul ederek ve ortak insani özelliklerini görerek daha güçlü hale gelebilirler" dedi.

Obama, yazılı açıklamasında Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde bir buçuk milyon Ermeni'nin katledildiğini belirtti. Daha önceki açıklamalarının arkasında durduğunu belirten Başkan, 'soykırım' ifadesini kullanmayarak Türklerin hassasiyetini de gözönünde bulundurdu.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki diyaloğun cesaret verici olduğunu söyleyen Obama, ikili ilişkilerin normalleştirilmesi çağrısını yineledi. Amerikan başkanı Türkiye ve Ermenistan'ın barışçı ve yapıcı bir ilişki kurabileceğini kaydetti.

Amerika'daki Ermeni kuruluşları Obama'yı sözünü tutmamakla suçladı. Obama, seçim kampanyası döneminde, "başkan seçildiğinde Ermeni soyrkımını tanıma" sözü vermişti.

Daha önceki başkanlar da kampanya sırasında benzer sözler vermiş, ancak iktidara geldikten sonra Türkiye'nin hassasiyetlerine duyarlı bir tutum sergilemişti.

XS
SM
MD
LG