Erişilebilirlik

22 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post İran’ın Amerikalı gazeteci Roxana Saberi’yi sekiz yıl hapse mahkum etmesini ve Ahmedinecad’ın İsrail’i ırkçılıkla suçlamasını Amerika’nın diyalog arayışlarına cevap olarak yorumluyor. Gazete, Tahran’ın Obama yönetimini aşağılamak istediğini savunuyor.

"Obama, İran’la yapılacak görüşmelerin doğru koşullar altında ve Amerika’nın çıkarlarına hizmet edecek biçimde gerçekleşeceğini her zaman söyledi. Eğer yönetim, Tahran’la diyalogun Ahmedinecad’ın radikal politikalarına hizmet etmesine izin verirse, bu sınavdan başarısızlıkla çıkacaktır. Yönetim, Tahran’la her türlü teması Haziran ayında yapılacak seçimlerin sonuna ertelemelidir. Ayrıca İran’ın iyi niyet gösterisinde bulunmasını da beklemelidir. Saberi’nin ve İran’da tutuklu bulunan eski FBI ajanı Robert Levinson’un serbest bırakılması böyle bir iyi niyetin ifadesi olacaktır."

Boston Globe ise İran’ı gazeteci Saberi hakkında verilen mahkumiyet cezasını gözden geçirmeye çağrıyor. Gazete, bu konuda Tahran’dan olumlu sinyaller geldiğini belirtiyor.

"Yurtdışında görev yapan gazeteciler, sadece işlerini yaptıkları için birçok riskle karşı karşıya kalırlar. Bu risklerden biri de jeopolitik bir çatışma alanında görev yaparken, casuslukla suçlanıp günah keçisi haline gelmektir. Saberi’nin yaşadıkları da aslında bundan ibaret. Gazeteciler, farklı ülkeler arasındaki veya ülke içi iktidar kavgalarında rehine konumuna getirilmemelidir. Eğer Saberi kısa bir süre içinde serbest bırakılmazsa, İran ile Amerika arasında 30 yıldır süren ve her iki tarafa da zarar veren anlaşmazlığın çözülmesi daha da zora girecektir."

USA Today Bush döneminde terör zanlılarına uygulanan sorgu yöntemlerinin açıklanmasıyla, Amerika’nın işkence yaptığının da belgelendiğini yazıyor. Gazete, Amerika’nın ideallerinden uzaklaşması durumunda düşmanlarına benzeyeceği uyarısında bulunuyor.

"Obama’nın Bush döneminde hazırlanan sorgulama genelgelerini açıklaması doğru bir tavırdı. Aynı şekilde tutuklulara yaptıkları işkencenin yasalara uygun olduğunu düşünen CIA görevlileri hakkında soruşturma açmama kararını da destekliyoruz. Bu işin sorumluları başta Bush ve yardımcısı Dick Cheney olmak üzere, bu yöntemlere onay veren üst düzey yetkililerdir. Obama bu isimlerin yargılanmasına açık kapı bıraktı. Ancak, ekonomik krizin etkisini sürdürdüğü, Afganistan ve Irak savaşlarının devam ettiği bir dönemde böyle bir adım, ülkede yeni bir bölünme yaratacaktır. Tutuklulara kötü muamelenin sona ermesi için Obama’nın talimatları ve Kongre’nin yapacağı düzenlemeler yeterli olacaktır."

Christian Science Monitor küresel ısınmanın kimden ve nereden kaynaklanırsa kaynaklansın bütün ülkeleri ve bütün insanları etkilediğini belirtiyor. Gazete, bu tespitten hareketle karbon emisyonunun azaltılmasında faturanın kime çıkartılacağını sorguluyor.

"Eğer Çevre Koruma Kurulu yılda 250 bin tondan fazla karbon üreten işyerlerini hedef alırsa, bundan 1,2 milyon çalışan etkilenecek. Ayrıca sadece karbon üreten işyerlerinin mi yoksa bu işyerlerinin ürettiği malzemeleri kullanan sektörlerin mi bedel ödemesi gerektiği de bir başka tartışma konusu. Çin ve Hindistan atmosfere daha fazla karbon salarken, Amerika’nın kendi karbon emisyonunu azaltmasının ne kadar doğru olacağı da tartışılmalı. Çevreciler, yıllardır küresel ısınmanın tehlikelerini anlattılar. Ancak, karbon emisyonunu azaltmanın maliyeti, bu maliyetin nasıl paylaşılacağı ve diğer etik sorular konusunda doyurucu cevaplar üretemediler."

XS
SM
MD
LG