Erişilebilirlik

Egemen Bağış Paris'te Yetkililerle Görüştü


Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Paris’te NATO’daki tavrı nedeniyle Türkiye’den desteğini çektiğini açıklayan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ve diğer yetkililerle görüştü. Egemen Bağış görüşme sonrası Kouchner’in Türkiye’nin gerekçelerini anladığını belirterek Fransa ile tartışmaların sona erdiğini söyledi.

Fransa ve Türkiye arasında NATO zirvesinin ardından yaşanan gerginliği gidermek üzere Paris’e gelen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ve Fransa’nın Avrupa’dan sorumlu Devlet Bakanı Bruno le Maire, Parlamento AB Komisyonu Başkanı Pierre Lequiller ve ana muhalefet Partisi Sosyalist Parti yöneticilerinden Elizabeth Gigou ile bir araya geldi.

Temas trafiğinin ardından basın toplantısı düzenleyen Bakan Bağış, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklerken, NATO’da Danimarka Başbakanı Ramussen’in Genel Sekreterliği’ne karşı çıkması tavrı nedeniyle desteğini çektiğini açıklayan Dışişleri Bakanı Kouchner’in Türkiye’yi desteklemeye devam edeceğini açıkladı. Bağış, Avrupa Birliği’ndeki diğer muhatapları gibi Kouchner’e de Avrupa ile NATO’yu karıştırmamaları gerektiğini, ikisi aynı olsaydı iki ayrı kuruma da gerek olmayacağı görüşünü aktrdıklarını söyledi.

Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin tam üyelik değil ayrıcalıklı üyelik tezini yeniden gündeme getirmesinin Türkiye’nin hedeflerini değiştirmeyeceğini dile getiren Egemen Bağış, Türkiye’nin tam üyeliği hakkında ülkelerin tek tek görüşlerinin değil, 27 Avrupa Birliği ülkesinin ortak kararının bulunmasına dikkat çekti.

Devlet Bakanı Egemen Bağış, Fransız politikacılarının görüşlerinin önemli olduğunu ancak onların görüşlerini de Fransız halkının eğiliminin belirlediğini dile getirerek, Fransa’da yapıltan bir anketin Fransız halkının daha önce yüzde 66’sı karşı çıkarken, bugün yüzde 50’sinin Türkiye’nin tam üyeliğine karşı olmasının önemli bir değişiklik olduğunu dile getirdi. Yaz ayında Fransa’da başlayacak Türkiye sezonunun da iki ülke halkının birbirini daha iyi anlamasına yardım edeceğini savundu. Egemen Bağış Fransa’da dile getirilen Türkiye karşıtı açıklamaların da yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili olduğunu söyledi.

Sorular üzerine görüşmede, AB ile yapılan üyelik müzakerelerinde Fransa’nın, Kıbrıs sorunu nedeniyle ambargo koyduğu 5 maddenin de ele alındığını açıklayan Bakan Egemen Bağış, bu konuda somut bir açıklama olmasa da Türkiye’nin "tam üyelik dışında bir alternatifi kabul etmeyeceği" tezini ilettiklerini kaydetti.

Arzu Çakır'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG