Erişilebilirlik

Pakistan'da Şeriat Tartışması Sürüyor


Pakistan’da Taleban’ı destekleyen din adamı Sufi Muhammed’in ülkenin demokratik ve hukuk sistemini İslamiyet dışı olarak nitelemesi yüksek mahkeme yargıçları ve bazı senatörler tarafından protesto edildi.

Yargıç ve senatörler Sufi Muhammet’in ülkenin yargı sisteminden haberdar olmadığını kaydederek tüm yargı kararlarının anayasa uyarınca zaten İslamiyet’e uygun olarak alındığını açıkladılar. Sufi Muhammed Malakand bölgesinde Şeriat uygulaması için hükümetle yaptığı anlaşmanın Şeriat’ı ülkenin tamamına yayacağını da belirtti. Dini kuralların üstünlüğünü savunan Pakistanlı din adamı, Şeriat mahkemelerinde alınan kararların temyizine izin vermeyeceğini de söyledi.

Sufi Muhammet’in bu konuşmasına İslamabad hükümetinden bir yanıt gelmedi. Hükümet ordu birliklerine saldırıları durdurmak amacıyla Malakat bölgesinde şeriatın uygulanması için Sufi Muhammet’le anlaşmaya varmıştı. Amerika’nın da aralarında bulunduğu batılı ülkeler anlaşmayı şiddetle kınarken, İnsan Hakları Gözlem Örgütü bunun Karanlık Çağ’a dönüş anlamına geldiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG