Erişilebilirlik

ABD’de Somalili Gençleri Hedef Alan Terör Şebekeleri


Amerika Federal Soruşturma Bürosu FBI’dan bir yetkili Minneapolis'te yaşayan Somali asıllı Amerikalı gençlerin El Kaide bağlantılı bir örgüt tarafından eğitilmek ve örgüte dahil edilmek üzere hedef seçildiğini bildirdi. Somali asıllı Amerikalı yetişkinlerse gençlerin Somali’ye El Kaide’ye katılmak üzere gittiklerinden habersiz olduklarını söylüyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’na göre Somali’de faaliyet gösteren El Şahab terörist bir örgüt. Yine FBI’a göre 2006’dan beri Somali asıllı Amerikalı gençler Somali’ye giderek bu örgüt için eğitim görüyor. FBI yetkilisi Philip Mudd Senato’daki konuşmasında El Şahab’ın Amerika’dan yeni üye bulmak için küçük kentlerdeki Somalili gençleri hedef aldığını söyledi. Mudd, “Birbirleriyle iletişim halinde olan gruplarla karşılaşıyoruz. Örgüt içinde belirli roller yok. Ne yapacaklarını da bilmiyorlar. Hiçbir şey yapmayabilirler ama aralarında konuştukları konu, şiddet eylemi yapmak,” diyor. Terörle mücadele yetkilisi Andrew Liepman’a göre, El Şahab’ın El Kaide’yle resmen bağlantısı var ancak birçok El Şahab üyesi kendilerini El Kaide üyesi saymıyor. Liepman, “Bu kişiler kendilerini Somali’de savaşmaya adamış. Usame Bin Ladin’in küresel cihat hedefine bağlı değiller,” diyor. Amerikalı yetkililerin Somali’ye giden gençlerin ulusal bir tehdit oluşturup oluşturmadığı konusunda karar vermede zorlanabileceğini söyleyen Liepman şöyle devam ediyor: “Bu Amerikalıların eğitim aldıktan sonra terörist saldırıda bulunmak üzere Amerika’ya döneceğine dair elimizde somut bir kanıt yok.”

Somali asıllı Amerikalılar adına Senato’daki oturuma katılan Osman Ahmed kendi yiğeninin de ortadan kaybolduğunu ve daha sonra Somali’ye gittiğinin anlaşıldığını söyledi. Ahmed şöyle konuştu: “Bütün belgeleri ve kimliklerine el konmuş. Gizli eğitim kamplarına götürülmüşler. Kendilerine eğer kaçar ve evlerine dönerlerse sonlarının Guantanamo olacağı söylenmiş.” Osman Ahmed Amerikalı yetkililerin Somalili gençlere daha fazla el uzatmasını ve teröristlerin gençlerin cahillik ve yalnızlığından yararlanmasına izin vermemesini istedi.

XS
SM
MD
LG