Erişilebilirlik

Kuzey Kıbrıs Seçimini Ulusal Birlik Partisi Kazandı


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde dün yapılan Meclis seçimlerini ana muhalefet partisi olan Ulusal Birlik Partisi kazandı.

Seçimde kullanılan oyların yaklaşık yüzde yüze yakını sayılmış durumda. Bu sonuçlara göre muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi (UBP) oyların yüzde 44'ünü alarak tek başına hükümet kurmayı garantiledi. Ulusal Birlik Partisi 50 üyeli mecliste 26 sandalye kazandı. Oyu yüzde 29’a gerileyen iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi, 15 sandalyede kaldı.

UBP Başkanı Derviş Eroğlu, eski Başbakan Derviş Eroğlu, partisinin 50 üyeli Meclis'te 26 ya da 27 üyelik kazanacağını söyledi. Eroğlu, ART Televizyonu'nda canlı olarak yayınlanan açıklamasında, kuracağı hükümetin Türkiye'yle ve AB ile ilişkiler ve Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la birlikte çalışması konusunda soruları yanıtladı.

Daha önce uzun yıllar KKTC Başbakanı olarak hizmet verdiğini söyleyen Eroğlu, partisinin, 1987 yılında, Avrupa Birliği ile ilişkiler konusunda ilk adımları atan parti olduğunu ve son günlerde Türkiye'de ve KKTC'de bazı medya organlarında ileri sürülen, UBP'nin AB ile ilişkileri engelleyeceği, Kıbrıs'ta çözümsüzlükten yana olduğu yolundaki görüşlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Eroğlu, KKTC'nin, "anavatan" Türkiye'siz olamayacağını ve Türkiye'de hangi parti işbaşında olursa olsun, Türkiye'yle yakın işbirliğinin devam edeceğini, iktidar ve muhalefet partileriyle ilişkilerin süreceğini söyledi.

Eroğlu, Lefkoşa'daki parti merkezi önünde toplanmış olan taraftarlarına hitaben yaptığı konuşmada da, son günlerde, Türkiye'deki "Ergenekon" davasıyla kendisi arasında bir ilişki kurmaya çalışanlar olduğunu hatırlattı ve "çamur atma" olarak nitelediği bu durumun artık geride kaldığını söyledi. Eroğlu, partisinin "Ulusal birlik zamanıdır" şeklindeki sloganını tekrarladı ve Rum tarafıyla yapılan görüşmelerde sağlam bir şekilde birlik halinde davranabilmek gerektiğini belirtti.

Eroğlu, KKTC'de birçok sektörde ciddi ekonomik sorunlar yaşandığını ve hükümetinin ilk 100 gün içinde ekonomik sorunların çözümü yönünde adımlar atacağını bildirdi.

UBP Genel Başkanı Eroğlu, Başbakan ve iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) lideri Ferdi Sabit Soyer'in kendisini telefonla arayarak kutladığını söyledi. Eroğlu, seçimde yenilgiye uğrayan CTP'nin eski lideri Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la da iki medeni insan olarak birlikte çalışacaklarını bildirdi.

Derviş Eroğlu, Azerbaycan'la ilişkilere de büyük önem verdiklerini ve bu ilişkileri güçlendirmek için çalışacaklarını söyledi.

Mete Hatay: 'UBP'de Yumuşama Belirtileri Var'

Kıbrıs seçimlerini Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü Kıbrıs Merkezi’nden Mete Hatay radyomuz için değerlendirdi. İktidara gelen milliyetçi Ulusal Birlik Partisi’nin, Kıbrıs görüşmelerini zorlaştıracağı yorumları yapılıyor. Şu anda araştırmalarına Washington’daki Wilson Enstitüsü’nde devam eden Hatay seçimin sonucu hakkındaki yaygın görüşe katılmakla birlikte, Ulusal Birlik Partisi’nin bazı yumuşama belirtileri gösterdiğine işaret ediyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG