Erişilebilirlik

Çevre Filmleri Festivali Büyük İlgi Gördü


Tüm dünyadan yüzü aşkın film 17’nci Çevre Filmleri Festivali çerçevesinde Washington’da gösterildi. Festivale katılan yapımlar arasında çevre sorunlarına değinen filmler, belgeseller ve animasyonlar vardı. Festivalde gösterilen 34 ülkeden 136 film arasında uluslararası üne sahip yapımcıların belgesellerinden üniversite öğrencilerinin çektikleri filmlere kadar birçok yapım vardı. Festivalin bu yılki teması okyanusların sağlığı ve korunması. Bu konudaki belgesellerden biri de “Mürekkep Balığı: Akıllı Çete”

Çevre Filmleri Festivali 17 yıl önce başladığında filmlerin çok az izleyicisi vardı. Bu yılsa salonlarda boş yer bulmak zordu. Festivalin başkanı Flo Stone, “Inconvenient Truth – Uygunsuz Gerçek filminin büyük ilgi çekmesi bize yaradı. Belgesel, sinemalarda gösterildi, DVD’si çıktı, Oscar aldı ve tabii eski başkan yardımcısı Al Gore’a da Nobel ödülü kazandırdı. Belgesel sayesinde çevreci yapımların da ilgi görebileceği kanıtlanmış oldu,” diyor.

Yapımlar arasında çoğunlukla belgeseller vardı. Ama deneysel filmler ve “Ormanın Ruhu” gibi animasyonlar da festivalde yer buldu. Stone’a göre genelde çevre filmleri festivalinin su, okyanuslar, kirlilik, vahşi yaşam alanlarının tükenmesi gibi konulara değinen çok ciddi yapımlarla dolu olacağı düşünülüyor. Ama festivalde çok esprili ve izleyicileri hiç gidemeyecekleri diyarlara taşıyan filmler de vardı. 60’dan fazla yapımcı da festivalde seyirciyle buluşup yapımlarını tanıtma fırsatı buldu. Ödüllü belgesel “Plastik Bağımlılığı”nın yönetmeni ve yapımcısı olan Ian Connacher filmiyle ilgili şunları söylüyor: “Belgeselim çözümleri anlatıyor. Zehirli maddeler, çöpler ve gıda zincirine neler olduğu üzerinde duruyorum. Bu sayede çözümleri sergilemeye çalışıyorum. Elimizde sihirli değnek yok. Geri dönüşüm gibi bir çözüm var ama ne yazık ki Amerikalılar her yıl ürettikleri 45 milyon tonluk plastiğin yüzde 5’inden azını geri dönüştürüyor.” Connacher’a, belgesel fikrini Büyük Okyanus’un güneyinde dalgaların taşıdığı çöp ve plastikleri biriktiği bir bölge vermiş. Uzmanlar bu bölgede plankton adı verilen deniz canlılarından 6 kat fazla plastik bulmuş.

“Bal Arılarının Dönüşü” adlı belgeseldeyse bal arılarının neslinin hızla tükenmesi anlatılıyor. Filmin yönetmenleri Meryem Henin ve George Langworthy. Langworthy, “Öncelikle bir kovanda ortadan kaybolan bal arıları dikkatimi çekmişti, ama arılar ölmemişti, hepsi uçmuş ve geride kraliçe arıyla genç arıları bırakmıştı. Yani öylece ortadan kayboldular ve 3 yıl süren yoğun araştırmalara rağmen kimse hala neden olduğunu bilmiyor,” diyor. Meryem Henin ise “Bu arıları tek birşey öldürmüyor. Ölüm, biraraya geldiğinde arı kovanını etkileyen şartların bir sonucu. Bence buradaki temel faktör böcek ilaçları,” diye konuşuyor. Çevre filmleri festivalinde gösterilen belgeseller izleyiciye, çevreyi çok daha iyi korumak gerektiği mesajı veriyor.

XS
SM
MD
LG