Erişilebilirlik

Obama: 'Komşularımızı Dinleyeceğiz'


Amerika Zirvesine katılan Başkan Barack Obama, Amerika'nın bölge ülkelerini dinleyeceğini söyledi. Obama, Latin Amerika ülkeleriyle ilişkileri geliştirmeyi hedefliyor.

Trinidad ve Tobago'da yapılan Amerika Zirvesine katılan Obama, bölge ülkeleriyle işbirliğini arttırmanın yollarını değerlendireceklerini belirtti.

Chavez Obama'ya Kitap Verdi

Güney Amerikalı liderlerle yapılan toplantıdan hemen önce Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez Başkan Obama'nın elini sıktı ve kendisine bir kitap armağan etti. Salondaki gazeteciler, Chavez'in Obama'ya "Latin Amerika'nın Açık Damarları" (The Open Veins of Latin America) başlıklı kitabı verdiğini bildiriyor. Eduardo Galeano tarafından yazılan kitap Latin Amerika'nın sömürülmesini konu alıyor.

Amerika'yla - özellikle Başkan Bush'la sıkça polemiğe giren Chavez, dün de Obama'nın elini sıkmıştı. Chavez'in Obama'ya "dostunuz olmak istiyorum" dediği bildirildi.

Küba Konusunda Açılım Bekleniyor

Obama dün de Amerika - Küba ilişkilerinin yenilenmesi çağrısında bulunmuştu. Obama yönetimi Küba'ya seyahat ve para transferleri konusunda bazı kısıtlamaları kaldırdı. Ancak ağırlıklı olarak Küba asıllı Amerikalıların baskısı nedeniyle Küba'ya uygulanan ambargo devam ediyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerika’nın Küba politikasının başarısız olduğunu, bu nedenle yeniden gözden geçirildiğini açıkladı.

Dominik Cumhuriyeti’nde konuşan Clinton, Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun son açıklamasını damemnunlukla karşıladı. Castro Washington’la insan hakları, basın özgürlüğü ve siyasi tutuklular dahil her konuyu görüşmeye hazır olduğunu bildirmişti. Ancak Castro, görüşmelerdeKüba’nın eşit ülke muamelesi görmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Amerika’nin açıklamayı memnunlukla karşıladığını belirten Clinton, Washington’un bunu dikkatle inceleyeceğini ve nasıl bir karşılık vereceğini düşüneceğini söyledi.

Küba'nın Amerika Devletleri Örgütü Üyeliği

Küba, Amerika Zirvesi'nde temsil edilmiyor. Amerika Devletleri Örgütü'nün Genel Sekreteri Jose Miguel Insulza Küba'nın topluluğa tekrar dahil edilmesi için girişim başlatılacağını açıkaldı.

Küba'nın Amerika Devletleri Örgütü üyeliği 1962 yılında askıya alınmıştı. Örgüt, Komünizmin örgütün yapısıyla uyuşmadığını bildirmişti.

XS
SM
MD
LG