Erişilebilirlik

ABD Kübalılara Yönelik Kısıtlamaları Kaldırdı


Amerika Kübalı göçmenlerin yakınlarını ziyaret amacıyla Küba’ya seyahatleri ve para transferlerine uygulanan kısıtlamaları kaldırdı.

Amerika’nın yeni Küba politikası Başkan Bush dönemindekinden büyük farklılık gösteriyor. Beyaz Saray Başkan Obama’nın Dışişleri, Maliye ve Ticaret bakanlarına sınırlamaları kaldırmaları için talimat verdiğini açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Obama’nın Küba halkının temel insan haklarından yararlanma arzusunu destekleyecek adımların atılmasını istediğini açıkladı. Gibbs Küba’nın da bu yönde adımlar atması gerektiğini kaydetti.

Dün açıklanan yeni Küba politikası çerçevesinde, şirketlerin Küba halkına televizyon yayınları ve telefon bağlantıları için başvurmaları bekleniyor. Ayrıca Amerika’da yaşayanların Küba’daki ailelerine gönderebilecekleri hediyelerin listesi de genişletildi. Atılan yeni adımlara rağmen, Küba’ya 47 yıldır uygulanan ekonomik ambargo kalkmadı.

İnsan Hakları Gözlem'den Açıklama

İnsan Hakları Gözlem Örgütü Başkan Obama’nın Kübalılara uygulanan sehayat ve diğer kısıtlamaları kaldırmasını “olumlu bir adım” olarak niteledi. Bununla birlikte örgüt kısıtlamaların Amerikalılar için de kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları Gözlem örgütüne göre Obama yönetimi Küba’da değişime destek vermek istiyorsa bu ülkeye karşı uygulanan tek taraflı politikaların tümünü terk etmeli.

Örgüt Washington’un Küba’daki insan hakları ve diğer sorunlarla etkili bir mücadele için Avrupalı ve Güney Amerikalı müttefikleriyle işbirliği yapmasını da istedi.

XS
SM
MD
LG