Erişilebilirlik

Barış Toplumları Örgütünden “Barış Yorganı”


Barış Toplumları adlı sivil toplum örgüt dünyanın dört bir yanındaki çocukları barış hakkındaki düşüncelerini yaratıcı bir şekilde dışa vurmaya çağırıyor. Örgütün kurucusu Gerry Eitner, “Çocukların Renkli Yorganı” adını verdiği projede, dünyanın farklı yerlerindeki çocukların diktiği kumaşları birleştirerek bir “barış yorganı” yapmayı planlıyor.

Barış Toplumları Örgütü, yorgan değişim programını dünya çocukları arasında köprü oluşturmak için başlatmış. Virginia’nın Warrenton kasabasında yaşayan 12 yaşındaki Alex Eberly, kardeşleri ve arkadaşlarıyla, beş yıldır bu programa katkıda bulunuyor. Çocuklar, kumaş parçalarını kullanarak barışın kendileri için ne anlama geldiğini anlatıyor. Bir düzineden fazla yorgan parçası diken Eberly kardeşler, birini bitirince anneleri Debbie’nin yardımıyla bir yenisine başlıyor.

Dünyanın dört bir yanından çocukların katkılarıyla tamamlanması amaçlanan yorgan, Washington’daki “Çocukların Renkli Yorganı” koleksiyonuna katılacak. 10 yaşındaki Nicole Arthaud, Barış Toplumları Örgütü sayesinde hem kendi mahallesindeki, hem de başka ülkelerdeki çocuklarla iletişim kurduğunu söylüyor. Nicole ve diğer Amerikalı çocuklar, Washington’u ziyaret eden bir grup Etiyopyalı çocukla birlikte yorgan dikmeye başlamış. Çocuklar kısa sürede arkadaş olmuş.

Barış Toplumları Örgütü’nün kurucusu Gerry Either proje sayesinde çocukların yaratıcılıklarını dışa vurabildiklerini söylüyor. Either’a göre çocuklar barışın kendileri için ne anlama geldiğini çözmeye çalışıyor. Sonra da kendi barış anlayışlarını topluma yaymaya başlıyor. Barış Yorganı adı verilen ve Amerikan Kongresi’nde sergilenen proje, yarım kilometre uzunluğunda. Eitner birçok çocuğun projeye katkıda bulunduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Yorganın en sevdiğim bölümlerinden biri bu. Bunu Warrenton’da evsiz çocuklar yaptı. Küçücük bir katkıda bulunan çocuklar dünyanın dört bir yanından yaşıtlarıyla aralarında bağ oluşturuyor. Kendilerini çok özel ve önemli hissetmeye başladıklarına inanıyorlar.”

Yorgan projeleri, Warrenton’da ilkokul öğretmeni olan Barbara Dennee’ye de ilham kaynağı olmuş. Dennee, yorgan dikme fikrini okuldaki çevre kulübüne iletmiş. Öğrenciler de Virginia eyaletinin doğal güzelliklerini yansıtan çevre ağırlıklı bir yorgan üzerinde çalışmaya başlamış. Yorgan tamamlandığında Kabil’deki kardeş okula gönderilecek.

XS
SM
MD
LG