Erişilebilirlik

Washington’da AIDS’li Sayısı Her Geçen Gün Artıyor


Amerika’da en fazla AIDS hastasının bulunduğu kentlerden biri Washington. Başkent belediyesinin yayınladığı rapora göre Washington’da yaşayan her 20 yetişkinden biri, AIDS hastalığına yol açan HIV virüsü taşıyor; ve her 50 yetişkinden biri AIDS hastası. Bu veriler, üç yıl öncekilerle karşılaştırıldığında Washington’da AIDS vakalarının yüzde 22 oranında arttığı görülüyor.

Edward Washington’da HIV virüsüyle yaşayan 15 bin kişiden biri. Virüs taşıdığını 29 yıl önce öğrenen Edward şöyle konuşuyor: “Önce frengi gibi bir hastalığım olduğunu düşünüyordum. Kan verdim ve yapılan taramada HIV virüsü taşıdığım ortaya çıktı.” Washington Belediyesi’nin yayınladığı rapora göre kent nüfusunun yüzde 3’ü ya HIV virüsü taşıyor, ya da AIDS hastası. Başkentte Afrika kıtasının bazı bölgelerinden bile daha fazla AIDS hastası yaşıyor. Washington’un HIV ve AIDS Dairesi Başkanı Shannon Hader, çok acil önlem alınması gerektiğini söylüyor. Hader şöyle konuşuyor: “Washington’da AIDS vakalarına bu kadar sık rastlanması, ciddi, acil önlem gerektiren ve uzun vadeli bir sorun. Çözümün de uzun vadeli olması gerekiyor.”

Rapora göre Washington’da AIDS, erkekler arasında eşcinsel ilişki, heteroseksüel ilişki ve uyuşturucu madde kullanımıyla yayılıyor. Washington’daki AIDS salgınından en çok etkilenenler, siyahlar. Her 10 HIV taşıyıcısı ya da AIDS hastasından 8’i siyah. HIV virüsü taşıyan ya da AIDS hastası olan her 10 kadından 9’u da siyah.

Bazı araştırmacılar siyahların genetik olarak HIV virüsünden daha çok etkilendiğini öne sürüyor. AIDS’i önlemenin en etkili yollarından biri, HIV testi yaptırmak. Prezervatif kullanımı ve iğne değişimini teşvik programları da çok önemli. Uzmanlara göre, HIV vakalarının yüzde 30’u damardan uyuşturucu kullanımı yüzünden. HIV ve AIDS tedavi merkezi Whitman Walker Kliniği Sözcüsü Chip Lewis şöyle konuşuyor: “AIDS vakalarını azaltmak için sihirli bir formül yok. Konu açıldığında sosyal dışlanma, yoksulluk, cinsel tercihler, uyuşturucu bağımlılığı gibi sorunlar gündeme geliyor. Bu sorunların yalnızca biriyle değil, hepsiyle birden mücadele etmek gerekiyor.” İlaçlar sayesinde Edward’ın kanındaki virüs miktarı, neredeyse tesbit edilemeyecek seviyeye gerilemiş. binlerce kişi, tedavi yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde artık daha kaliteli bir yaşam sürdürebiliyor.

XS
SM
MD
LG