Erişilebilirlik

Soğuk Algınlığı Virüsünü Çözme Çalışmaları


Bilimadamları yıllardır soğuk algınlığının tedavisini bulmaya çalışıyor. Bu çabalar sonunda, araştırmacılar soğukalgınlığını tedavi edebilecek yeni bir aşı veya ilaç üretmeye çok yaklaştı.

Sıradan bir soğukalgınlığı insanı bıktıracak kadar uzun sürebilir. Özellikle astımı olanlar için soğukalgınlığı daha da korkutucu olabilir. Yetişkinler yılda ortalama 2 ile 4 soğukalgınlığı geçirirken çocuklar 10 kez soğukalgınlığına yakalanabilir. Soğukalgınlığı yerine soğukalgınlıkları demek bilim adamlarınca daha doğru bir tanım. Çünkü soğukalgınlığına neden olan rinovirüsü aslında 99 ayrı virüsün birleşiminden oluşuyor. Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doktor Stephen Liggett bu 99 virüsün genetik kodunu kırmayı başaran bir araştırmayı yönetiyor. Doktor Liggett soğukalgınlığını tedavi edebilecek bir aşı bulunmasına daha çok zaman olduğunu söylüyor. Uzman şöyle konuşuyor: “Genetik kodu çözmek virüsün nasıl işlediğini anlamanıza yarayabilir. Bazen bir şeyin nasıl işlediğini bilirseniz nasıl tamir edileceğini de anlarsınız.”

Dr Liggett araştırmayı aile ağacına benzetiyor ve bu ağacın çok büyük ve her bir üyesinin birbirinden yapısal olarak farklı olduğunu belirtiyor. Bu yüzden de virüse karşı tek tip bir aşı bulmak çok zor. Bu virüsler birbirinden çok farklı ve bazen mutasyon sonucu farklı virüsler haline de gelebiliyorlar. Doktor Liggett’a göre daha fazla araştırma daha etkili tedavi bulunmasını sağlayabilir. Uzman şöyle konuşuyor: “Eğer astım hastası bir hasta gelir ve soğukalgınlığına yakalandığını söylerse, hemen burundan bir örnek alır labaratuvara gönderirsiniz. Labaratuvarda virüsün genetik kodu çözülür.” Ve hastaya bu virüsü öldürecek ilaç verilerek tedavi gerçekleştirilir. Kulağa kolay gelse de bilimadamları bu yöntemin uygulamaya konmasının yıllar süreceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG