Erişilebilirlik

San Francisco Ekonomik Krize Karşı Direniyor


Ekonomik durgunluk Amerika’nın en hareketli kentlerinden biri olan San Francisco’yu da etkiledi. Ülkenin batı kıyısındaki işlek liman kenti, finans, turizm, ileri teknoloji ve inşaat sektörlerinde sıkıntı yaşıyor.

San Francisco sokakları hala canlı, turistler tramvaylarla gezmeye devam ediyor. Turistler klasik gezilerine devam ededursun sokakta kalabalığın azaldığı dikkati çekiyor. San Francisco Konferans ve Ziyaretçi Bürosu’ndan Dan Goldes 2009’un zor bir yıl olacağını söylüyor. Goldes şöyle konuşuyor: “Ekonomik kriz, yalnız Amerika’yı değil, bütün dünyayı etkiliyor. San Francisco’ya gelen yabancı turist sayısında da azalma olduğu bir gerçek.” Goldes, büyük ticaret derneklerinin yıllık toplantılarını San Francisco’da yapmak üzere yer ayırttıklarını ancak bu konferanslara katılım sayısının düşük olduğunu söylüyor. Küçük işyerlerinin durgunluktan daha fazla etkilenmesi, oteller ve lokantaların işlerinin yavaşlaması bekleniyor.

Wired.com adlı web sitesi çalışanlarından Leander Kahney teknoloji sektörünün ekonomik durgunluktan geç etkilendiğini ancak satışlardaki düşüşün artık iyice hissedilmeye başladığını söylüyor. Kahney’e göre şirketler para harcamayı kesti. Teknolojik altyapılarını yenilemekten çekiniyorlar. Bu da herkesin işini etkiliyor.

Durgunluğun etkileri kişisel bilgisayar satışlarının düşmesine neden oldu. Gartner Inc adlı araştırma şirketi satışların bu yıl yüzde 12 düşeceği tahmininde bulunuyor. San Francisco ekonomik durgunluğun ilk dalgası olan emlak hacizleri ve emlak sektörünün çökmesinden etkilenmedi. Ancak başka yerlerin bu durumdan etkilenmesi San Francisco’da da bankacılık, satış ve inşaat sektörlerini vurdu. Ekonomist Ted Egan, “Ekonomik durgunluk beklemiyorduk ama şimdi böyle bir durumla karşı karşıyayız. San Francisco diğer kentlere göre çok güçlü bir ekonomiye sahip. Ekonominin düzeleceği konusunda iyimser olmak için her türlü neden var,” diye konuşuyor.

San Franciscolular daha önce 1906’daki büyük deprem, 1930’lardaki Büyük Buhran ve 2001 yılında Internet şirketlerinin çökmesi gibi büyük krizleri atlattıklarını hatırlatıyor. Kent halkı, San Fransisco’nun krize de dayanacağına inanıyor.

XS
SM
MD
LG