Erişilebilirlik

'ABD-Rusya İlişkileri Doğru Yönde İlerliyor'


Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ülkesiyle Amerika arasındaki ilişkilerinin doğru yönde ilerlediğini söyledi. Lavrov, bu konuda ihtiyatlı iyimser olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Dmitiri Medvedev 1 Nisan’da Londra’da görüşmüştü. Her iki lider bu toplantıda uzun menzilli nükleer füzelerin azaltılmasına ilişkin görüşmelerin yeniden canlandırılması konusunda uzlaşmaya varmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Obama’nın İslam dünyasıyla işbirliği isteğini övdü ve bu yaklaşımın sayısız sorunun çözümünde yararlı olacağını söyledi.

Lavrov, bununla birlikte NATO’ya ilişkin bazı kaygılarına dikkat çekti ve ittifakın bir kriz dönemi yaşadığını iddia etti. Rus Bakan, geçen yıl Rusya ile Gürcistan arasında çıkan savaşın NATO’nun doğuya doğru genişleme politikasının ne denli tehlikeli olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Lavrov, bununla birlikte, Rusya-NATO ortak konseyinin bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi konusunda bir çerçeve oluşturabileceğini kaydetti.

Rus Bakan, Moskova’dan İran’a nükleer programları konusunda baskıyı arttırmasını istemenin de haksızlık olacağını savundu. Bakan, İran’ın Afganistan, Irak ve Ortadoğu’daki sorunların çözümünde kilit rol oynayabileceğine de dikkat çekti ve ülkesinin Tahran’a karşı daha sert bir tutum izleme taraftarı olmadığının altını çizdi.

XS
SM
MD
LG