Erişilebilirlik

Fransız Hükümetinde 'Türkiye'nin AB Üyeliği' Aleyhtarları Artıyor


Fransa’da Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin tartışmalar giderek büyüyor. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ardından Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, NATO zirvesinden bu yana Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığını desteklemediğini açıkladı. Kouchner, Türkiye’nin laiklikten uzaklaşıp İslamcılığa yaklaşan politikaları karşısında şok olduğunu da vurguladı.

Geçtiğimiz haftaya, G20 ve NATO zirvelerine Başkan Barack Obama’nın Türkiye’ye verdiği destek ve Türkiye’nin NATO Genel Sekterliği adayı Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’e karşı çıkması damgasını vurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin “her konuda anlaşıyoruz” dediği Barack Obama ile Türkiye konusunda ters düşmesi ve Obama’nın ses getiren Türkiye ziyareti, Fransa’da bir süredir yatışan Türkiye karşıtlığını yeniden alevledi. Üstelik bu kervana, Sarkozy’yi Türkiye’nin AB’ye üye olması gerektiğine ikna eden Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de katıldı. Bugüne kadar Türkiye destekçisi olarak bilinen Kouchner, Türkiye’nin NATO zirvesindeki tutumundan sonra artık bu desteğinden vazgeçtiğini açıkladı.

Fransız RTL Radyosu’na konuşan Kouchner, sözlerine “Ben Türkiye’nin AB’ye girmesini en çok savunan partizanlardandım” diye başlaması üzerine Kouchner ile söyleşi yapan gazeteci “Geçmiş zaman kullanıyorsunuz. Bu pozisyon değiştirdiğiniz anlamına mı geliyor?” sorusunu yöneltti. Kouchner de NATO zirvesinden bu yana Türkiye’nin tam üyeliğini savunmaktan vaz geçtiğini belirterek, Türkiye’nin Rasmussen vetosuyla zirveyi bloke etmesinden, daha da kötüsü Amerika’dan pekçok konuda garanti ve taviz aldıktan sonra da onaylamasından rahatsız olduğunu dile getirdi. Kouchner, “Evet artık Türkiye’yi savunmuyorum çünkü NATO’da bize yapılan bu baskı karşısında şok oldum” dedi.

Kouchner’in ikinci eleştiri noktası ise Türkiye’nin Rasmussen’e itiraz ediş nedenleri oldu. Hazreti Muhammed’in karikatürlerinin yayınlanmasını yasaklamayan Rasmussen’e karşı çıkılmasından da rahatsız olduğunu vurgulayan Kouchner, “Bence bu yaklaşım son derece yanlış. Türkiye’nin dini yana doğru daha güçlü bir biçimde evrimleşmesi, laikliğe daha az vurgu yapmaya başlaması beni endişelendiriyor,” dedi.

Kouchner NATO zirvesi boyunca ortauya konan pratiğin kendisini şoke ettiğini belirtti. Türkiye’nin AB üyeliğine destek veren Başkan Obama’yı da “Karar verecek olanlar Amerikalılar değil Avrupa’dır. Kendi evimizin patronu biziz,” sözleriyle eleştirdi.

AB’nin en etkin Dışişleri Bakanlarından birinin Türkiye’nin adaylığını desteklemekten vazgeçtiğini açıklaması da elbette önümüzdeki günlerde daha da büyüyecek bir tartışmaya işaret ediyor. Zira Türkiye’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ana tartışma konularından birisi olacağı şimdiden açıklıkla görülüyor. Fransa’da 10 hafta sonra yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri kampanyası NATO zirvesinin ardından Türkiye tartışması ile başladı. İktidar partisinin seçimlerdeki liste başı adayı Dışişleri eski Bakanı Michel Barnier, Türkiye’ye ayrıcalıklı ortaklık verilmesi gerektiğini açıkladı. Kouchner gibi uzun süredir Türkiye’nin adaylığını savunan Barnier de, 2005’te Avrupa Anayasası’nın reddedilmesinin ardından destek kararından vazgeçtiğini belirtti. İktidar partisi UMP’nin tamamına yakını Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıkıyor. Anamuhalefet lideri Martine Aubry ise Sarkozy’nin AB dönem başkanlığı boyunca susup, şimdi konuşmaya başlamasına şaşırdığını söyledi. Aubry, Türkiye’nin üyeliğine karşı olmadığını ancak Türkiye’nin üyelik şartlarını taşımaktan uzak olduğunu savundu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG