Erişilebilirlik

Obama'nın Sözlerine Avrupa'dan Tepki


Başkan Barack Obama’nın Türkiye’nin AB’ye tam üye olarak kabul edilmesi yönündeki çağrısı, Almanya’da konuyla ilgili tartışmaları kızıştırdı.

Türkiye’nin AB üyeliği ve müzakere sürecinin siyasi gündemden zaten inmediği Almanya’da ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’nin üyeliğine verdiği desteğe ilk sert tepki koalisyon hükümetinde yer alan Birlik Partileri’nden, muhafazakar Hırıstiyan Sosyal Birlik CSU’dan geldi. CSU dün sona eren kurultayında Avrupa’nın kendini Hırıstiyan değerlerle kabul etmesini istedi ve Türkiye’nin AB üyeliğini red etti. Başbakan Merkel’de AB’nin Türkiye’nin üyeliği konusunu ‘sonu açık şekilde’ değerlendirdiğini, tam üyelik yada imtiyazlı ortaklık arasındaki seçimin daha yapılmadığını ifade etmişti. NATO Zirvesi’nde Cuma günü Türkiye’nin Danimarka Başbakanı Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği’ne karşı çıktığı süreçte bir açıklama yapan ve Türkiye’nin AB’ye üye olamayacağını savunan Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu başkanı Alman Hıristiyan Demokrat Parti CDU’dan Elmar Brok, bu konudaki tavrını bugün yineledi ve ABD Başkanı Obama’yı Türkiye’nin üyeliğini istediği için sert bir dille eleştirdi.

Brok şöyle konuştu: "Bu mesele AB’nin iç sorunudur. Biz de kalkıp, ABD’ye katılacak devletlere karışmıyoruz. Ben Obama’nın Türkiye’yi Batı’nın bir parçası olarak korumak istemesini anlayışla karşılıyorum. Türkiye’nin stratejik açıdan büyük önemi var, buna dikkat etmemiz gerekiyor. Ama bu Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasını gerektirmiyor. Zaten böyle bir yükün AB olarak altından kalkamayız. Şu anda en son genişleme süreci ile bağlantılı reformları ve Lizbon Antlaşmasını bile yaşama geçirmekte zorlanıyoruz."

Konuyla ilgili en sert açıklama ise Hırıstiyan Sosyal Birlik AP milletvekili Bernd Posselt’den geldi. AB Obama’nın oyuncak topu değildir’ diyen Posselt, ABD Başkanının Türkiye’yi Avrupa üzerinden ödüllendirmeye çalıştığını, böylece Avrupa’nın uyum sürecini zayıflattığını öne sürdü. Hıristiyan Demokrat Parti CDU’nun Dışpolitika sözcüsü Eckart von Kladen’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın politikaları ile Türkiye’yi ‘AB dışında bir konuma’ sürüklediğini ve bunun da ‘imtiyazlı ortaklık’ın daha iyi bir seçenek olduğunu gösterdiğini savundu. CDU Yönetim Kurulu üyesi Emine Demirbüken ise, partisinin konuya yaklaşımını ve Türkiye’nin AB üyeliğinin daha şimdiden seçim malzemesine dönüştürülmesini eleştiriyor.

Bu arada Sosyal Demokrat Parti SPD üyesi Devlet Bakanı Erlot Gerler, Birlik Partileri ile imzaladıkları koalisyon anlaşmasında hedeflerinin, Türkiye’nin AB’ye üyelik olduğunu ifade etti. SPD olarak Türkiye’nin tam üyeliğini desteklediğini belirten Gerler, ‘Koalisyon anlaşmasında imtiyazlı ortaklıktan söz edilmiyor’ dedi.

XS
SM
MD
LG