Erişilebilirlik

Caterpillar’in Çıkardığı İşçiler Zor Durumda


Caterpillar dünyanın en büyük iş makinesi üreticilerinden biri. Şirketin tüm dünyada yaklaşık 120 bin çalışanı bulunuyor. Bu işçilerin 15 bini İllinois eyaletinin Peoria kentindeki merkezinde çalışıyor. Son günlere kadar Peoria Amerika’daki ekonomik durgunluğa direniyordu. Ancak Caterpillar’ın binlerce kişiyi işten çıkarma kararı, bu kenti de ekonomik krizden etkilenen yerler arasına kattı.

Dan Armstrong için çiftçilik bir aile geleneği. Armstrong Peoria’nın kuzeyindeki Metamora’da ailesinden kalma çiftlikte yaşıyor. Armstrong’un en büyük yardımcısı olan 23 yaşındaki oğlu 6 yıl önce kanserden ölmüş. Armstrong oğlunu kaybettikten sonra da çiftçiliğe devam etmiş ancak yeterli kazanamadığı için sıkıntıya düşmüş. Bunun üzerine çiftçiliği bırakıp Caterpillar fabrikasında iş bulan Armstrong’un geliri bu seneye gayet iyiymiş. Ancak Dan Armstrong Caterpillar’ın yeni işten çıkardığı 20 bin işçiden biri oldu.

Heartland Partnership adlı şirketin başkanı Jim McConoughey Peoria ve çevresinde iş yatırımlarını destekliyor. McConoughey Caterpillar’ın ürettiği ağır iş makinalarına talebin azaldığını söylüyor. McConoughey şöyle konuşuyor: “Caterpillar ağır madencilik makinaları ve kamyon üretiminde dünya lideri. Son 7 yılda Caterpillar sayesinde Peoria’da çok büyük refah yaşadık. Bu durgunluk bütün Amerika’da büyük bir hayal kırıklığı oldu.”

Başkan Obama Peoria’daki Caterpillar fabrikasını ziyaret ederek ekonomik teşvik paketinin tanıtımını yaptı. Bu ziyaret sırasında Dan Armstrong işten çıkarılan işçilerin sesi oldu ve Başkan Obama’yla görüştü. İşten çıkarmalar İllinois’de 2500 kişiyi etkileyecek. Bu işçilerin yaklaşık 1500’ü üretim alanında çalışıyor. Yeni işten çıkarılacaklarla birlikte bölgede işsizlik yüzde 7.3’e yükselecek.

McConoughey’e göre birçok kişinin iş aradığı Peoria yine de diğer kentlere göre iyi durumda. Jim McConoughey, “Durgunluk yaşıyoruz. Ancak değişik alanlarda iş bulmak hala mümkün. Sağlık, bankacılık, satış alanlarında eleman ihtiyacı devam ediyor,” diye konuşuyor. Birçok iş eğitim gerektiriyor. Eğitim için de zaman lazım. Dan Armstrong’unsa kaybedecek zamanı yok. Faturalarını ödeyebilmek için iş bulması gerekiyor. Yaşadığı bütün zorluklara rağmen Armstrong olumlu düşünmeye çalışıyor. Armstrong, “Kendimi meşgul etmeye çalışıp sahip olduklarıma şükrediyorum. Sağlıklıyım ve bir ailem var. Tasarruf etmek için elimizden geleni yapıyoruz,” diyor. Armstrong yakında durumun düzeleceğini ve Caterpillar’daki işine bir kaç ay içinde geri döneceğini umuyor.

XS
SM
MD
LG