Erişilebilirlik

Hükümetin Ekonomik Planı Borsaları Canlandırdı


New York Borsası ve küresel mali piyasalar Başkan Barack Obama’nın bankaların kötü kredilerini silme planını açıklamasınınardından hızlı bir yükselişe geçti. Maliye Bakanlığı, özel yatırımcıların bankaların geri alamadıkları kredileri üstlenebilmeleri için bu yatırımcılara düşük faizli kredi sağlayacağını açıkladı.

Amerika Maliye Bakanlığı’nın planı, bankaların geri alamadığı kredilerin 500 milyar dolarlık bölümünü ortadan kaldırmayı öngörüyor. Başkan Barack Obama, planın, bankaların yeniden kredi vermeye başlamasını sağlayacağından emin olduğunu söyledi. Obama şöyle konuştu: “Bu plan kredi piyasalarının yeniden canlanması için gerekli. Ancak canlanmanın bir gecede olması mümkün değil.” Obama yönetimi geçen yılki ekonomik kurtarma paketinden kalan parayı özel yatırımcılara düşük faizli kredi olarak vermeyi planlıyor. Bu para ödenmeyen banka kredilerinin satın alınarak kara çevrilmesini ve ekonominin düzelmesini sağlanacak. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Austan Goolsbee’ye göre, yatırımcılarla ortaklık yapmak bankaların kötü kredilerini adil bir fiyattan satmasına yardım edecek. Goolsbee, “Buradaki temel fikir kamu ve özel sektör ortaklığının ayrıntılarını belirlemek ve hükümetten gelen parayı özel sektöre aktararak hükümetin özel sektöre müdahalesini önlemek,” diye konuşuyor.

Beyaz Saray, planın trilyonlarca dolarlık kötü krediyi ortadan kaldıracağına ve bankaların yeniden kredi vermesini sağlayacağına inanıyor. Kongre ise plan konusunda bölünmüş durumda. Cumhuriyetçi Senatör Charles Grassley Demokrat Kongre Üyesi Barney Frank’la CBS televizyonunda konuyu tartıştı. Grassley’e göre eski Maliye Bakanı Henry Paulson aynı planla başarılı olamadı. Grassley, planın 1 Ekim’de hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyor ve “Umarım bu plan bu kez başarılı olur,” diyor. Demokrat Kongre Üyesi Barney Frank ise şöyle konuşuyor: “Bu, Paulson’ın planından çok farklı. Tim Geithner, devraldığı sorunların büyüklüğü dikkate alınırsa, çok iyi bir iş çıkarıyor. Bence Geithner’ın planı çok daha iyi bir plan. Ve gözden kaçırılmaması gereken bir başka nokta da bu planın Bush planının aksine ev hacizlerine son vermeyi öngörmesi.”

XS
SM
MD
LG