Erişilebilirlik

NATO'dan Afganistan'a Ek Asker


NATO, Afganistan’a yeni askeri birlik gönderme taahhüdünde bulundu. Ek birlikler, hem Afgan güvenlik güçlerinin eğitimine yardım edecek hem de yazın yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine yönelik hazırlıklara katkıda bulunacak.

Amerikalı yetkililer NATO’nun Afganistan’a göndereceği yeni birliklerin sayısının 5 bin civarında olacağını söylüyor. NATO yetkilileri zirvede Afgan liderlere, kadın haklarını garanti altına alması çağrısı yaptı.

NATO Zirvesi sırasında Almanya ve Fransa Amerika Başkanı Barack Obama’nın yeni Afganistan stratejisine de destek verdi. NATO’nun 60 kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen zirvede konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Obama’nın yeni stratejisini Afgan güvenlik birimlerinin eğitimini ve askeri alanda olduğu kadar sivil konularda da işbirliğini öne çıkardığı için övdü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de yaptığı konuşmada yeni stratejinin NATO üyeleri arasındaki ortak görüşü yansıttığını söyledi ve ülkesinin Afganistan ile ilgili taahhütlerini yerine getirmeye devam edeceğini belirtti. Bu arada Nicolas Sarkozy, 40 yıllık bir aradan sonra Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına yeniden katıldığını da açıkladı.

NATO Zirvesi’ne örgütün yeni üyelerinden Arnavutluk ver Hırvatistan’ın da devlet başkanları katıldı. Başkan Barack Obama da zirvede örgütün yeni üyeliklere açık olması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG