Erişilebilirlik

ABD-Türkiye Enerji İşbirliğinde Mutabakat


ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti öncesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ABD Ticaret ve Kalkınma Kurumu (USTDA) arasında, enerji verimliliği, yenilebilir enerji ve temiz kömür teknolojisi konularında geniş işbirliği programının ana hatlarını belirleyen bir mutabakat anlaşması imzalandı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, mutabakat metninde değinilen faaliyetlerin, USTDA'nın Türkiye’deki ekonomik büyüme ve kalkınmayı destekleyen projeler için yaptığı çalışmalara katkıda bulunduğu anlatıldı. Anlaşmayı, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, USTDA adına Kurum Başkan Vekili Leocadia I. Zak imzaladı.

Büyükelçilik açıklamasında mutabakat metninin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Türkiye'nin süregelen ekonomik büyümesi açısından öncelikli olarak saptadığı dört proje için USTDA tarafından onaylanmış fonları teyit ettiği belirtildi. Bu projeler, enerji arz ve talep projeksiyonları gibi enerji planlama ve modelleme eğitimlerini, kamusal, endüstriyel ve iskana ayrılmış tesislere odaklanan enerji verimlilik projelerinin ve özel sektörde enerji hizmet şirketlerinin gelişmesinin desteklenmesini, Türkiye'deki kömürün gazlaştırılması için bir fizibilite çalışmasını ve güneş enerjisi teknolojilerinden faydalanılması konularında teknik yardımı içeriyor.

Bir bütün olarak ele alındığında, bu faaliyetlerin Türkiye’nin elektrik için doğal gaza olan bağımlılığının azalmasına yol açacağı belirtilen büyükelçilik açıklamasında şu bilgilere yer verildi: "USTDA tarafından finanse edilen faaliyetler, AB katılım sürecinde yeni enerji üretiminden kaynaklanacak karbon emisyonlarının zararlı etkilerini indirgeme konusunda da Türkiye’ye yardımcı olacaktır. Germencik jeotermal enerji santralı, Nuh enerji kojenerasyon santralı ve Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projelerinin geliştirilmesi, USTDA’nin Türkiye’ye katkılarından bazılarıdır. Türkiye’de USTDA’den destek alan diğer sektörler arasında, ulaşım, telekomünikasyon, su ve çevre ile endüstriyel tarım sayılabilir. USTDA, 1981 yılından beri Türkiye’nin öncelikli gelişim projelerine destek mahiyetinde yaklaşık 20 milyon dolar katkıda bulunmuştur.”

ABD Ticaret ve Kalkınma Kurumu, Türkiye gibi ülkelerin ekonomik kalkınmasını destekliyor. Kurum ayrıca modern altyapının geliştirilmesi, adil ve açık bir ticaret ortamının sürdürülebilmesi için çeşitli teknik yardımlar,yatırım ön araştırmaları, eğitim, oryantasyon ziyaretleri ve işletme çalışmalarını finanse ediyor.

XS
SM
MD
LG