Erişilebilirlik

'NATO, Türkiye'nin Terörle İlgili Haklı Kaygılarını Dikkate Alacak'


Türkiye'nin, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreteri olması konusundaki kaygılarının NATO Zirve Toplantısı sırasında ABD Başkanı Barack Obama'nin girişimiyle nasıl giderildiği konusunda yeni bilgiler ortaya çıktı.

Obama'nın Avrupa gezisine katılan Amerikan heyetindeki Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Emekli Orgeneral James Jones, Başkanla birlikte NATO zirvesinin düzenlendiği Strasbourg'dan Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'a giderken uçakta gazetecilere bu konuda bilgi verdi.

Jones, krizin, Başkan Obama'nın Türkiye'ye baskı yapmasıyla mı aşıldığı yönündeki bir soruya şu karşığı verdi: "Türkiye'nin tutumu herhangibir kişi ya da ülkeye karşı olmalarıyla ilgili değildi. Türkiye, terörizmle ilgili görüş ve kaygılarının, ittifakın tümünün anlayacağı şekilde dile getirilmesini istiyordu. Başkan Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Danimarka Başbakanı Rasmussen'le birlikte çalışarak, tarafların konu üzerinde üzerinde bir anlayışa varmalarını sağladı. NATO ittifakı terörizmin her türünü reddeder. Ayrıca kendi sınırlarımız, özellikle Türkiye'nin sınırları içinde olanlar konusunda hepimiz belli kaygılar taşıyoruz."

Amerikalı yetkili, üç liderin diyaloğu sonunda ortak zemin bulunduğunu ve Türkiye'nin, terörle ilgili haklı kaygılarının dikkate alınacağı ve yeni genel sekreterin, bu kaygıları ittifak çapında gündeme getireceği konusunda ikna olduğunu söyledi.

James Jones, sorunun Başkan Obama'nın girişimiyle aşılması sayesinde yeni genel sekreterin ittifak üyelerinin oy birliğiyle belirlenmesinin NATO açısından çok olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Jones, terör konusundaki haklı kaygıların ittifak çapında, NATO için de yararlı olacak şekilde ele alınacağı konusunda Başkan Obama'nın güvence vermiş olduğunu söyledi.

Jones, konu üzerinde üçlü temasların dün akşam NATO Zirve Toplantısından önce devlet başkanlarının yemeği sırasında başladığını ve bugün resmi zirve toplantılarının başlamasından önce tamamlandığını bildirdi. James Jones, "iki önemli müttefik" diye nitelediği Türkiye ve Danimarka'nın, başlangıçta farklı görüşler taşıdıklarını ancak sonunda ortak anlayışa vardıklarını söyleyerek, bu gelişmenin ittifakın geleceği açısından çok olumlu olduğunu söyledi.

Emekli Deniz Piyade Orgenerali James Jones, Ocak 2003-Aralık 2006 tarihleri arasında NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapmış, o dönemde Türkiye'yi de ziyaret etmişti.

Başkan Obama'nın uçağındaki basın brifingi sırasında Jones'un yardımcısı Dennis McDonough'ya Rasmussen'in genel sekreter olması konusunda Türkiye'nin itirazının giderilmesiyle, Müslüman dünyası ile ilişkilerin de daha iyi olacağı konusunda Başkan Obama'nın tatmin olup olmadığı soruldu.

McDonough, Başkan Obama'nın Müslüman dünyasıyla ilişkilerin mevcut durumu konusunda tatminkar olmadığını, kesinlikle, bu ilişkileri geliştirmek için daha yapılması gereken şeyler olduğuna inandığını söyledi. Beyaz Saray yetkilisi, Obama'nın bu yönde yoğun çaba harcadığını belirtti.



XS
SM
MD
LG