Erişilebilirlik

Iraklı Kürt Milletvekilinden PKK Yorumu


Iraklı milletvekili Kürt politikacı Mahmud Osman, Türkiye’nin PKK sorununu kendi içinde çözmesi gerektiğini, Irak toprakları üzerinden Türkiye’ye saldırı düzenleyen bu örgütle savaşmak istemediklerini söyledi. Mahmud Osman, gelecek hafta Türkiye’yi ziyaret edecek Barack Obama’dan Kerkük politikasını değiştirmesi için Ankara’ya baskı yapmasını da istedi, bunun için Obama’ya bir mektup gönderdiklerini belirtti. Amerika’nın Sesi’ne konuk olan Mahmud Osman’la Alparslan Esmer konuştu.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Bağdat’a yaptığı ziyaret sırasında PKK terör örgütüne çağrıda bulunmuş ve bu örgütten ya silah bırakmasını, ya da Irak topraklarını terk etmesini istemişti. Bağdat hükümeti de, geçen hafta PKK’nın Irak’tan çıkarılması sürecinin “fiilen başladığını” açıklamıştı. Bir süre önce Washington’a gelen Iraklı Kürt politikacı Mahmud Osman ise, PKK sorununun Türkiye’nin iç meselesi olduğunu ve örgüt üyelerine genel af çıkarılmasında ısrar edeceklerini söyledi.

Başkan Barack Obama bu hafta başında Türkiye’de olacak. Mahmud Osman, Türkiye’nin Kerkük’te “müdahaleci” diye tanımladığı yaklaşımını değiştirmesi için Obama’nın Ankara’ya baskı yapmasını, en azından diplomatik yollardan ikna etmesini umduğunu söyledi.

Kuzey Amerika Kürt Ulusal Kongresi adlı dernek iki ay önce önce yeni başkan olan Barack Obama’ya mektup göndermişti. Türkiye’nin PKK’yı desteklemekle suçladığı bu dernek, mektupta Türkiye’nin Kürt nüfus üzerinde baskı kurduğunu iddia ederek, bu yaklaşımından vazgeçmesi için Obama’nın Ankara’ya baskı yapmasını istiyor. Mektupta aynı zamanda Washington’ın “iyi Kürt, kötü Kürt” yaklaşımını terketmesi de isteniyor.

XS
SM
MD
LG