Erişilebilirlik

NATO Zirvesinde Türkiye'nin İtirazı Tartışılıyor


Dünyanın en büyük askeri ittifakı NATO’nun 60. kuruluş yıldönümü törenleri ünlü Alman keman sanatçısı Anne Sophie Mutter’in davetli devlet ve hükümet başkanlarına verdiği konserle başladı. Ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile birlikte ev sahipliği yaptığı çalışma yemeği az önce başladı.

Üç saat sürmesi planlanan yemekte, konuşulması beklenen konulardan biri de NATO'nun yeni genel sekreter arayışı olacağa benziyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu görev için aday olan Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’i Türkiye’nin arzulamadığını bildirmesinin ardından, Almanya Başbakanı Merkel, konuyu bu akşam ele alacaklarını ve NATO üyesi ülkelerin arzuladığı şekilde çözeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de yer aldığı Türkiye heyetinin bu konudaki son tavrının ne olacağı ise merakla bekleniyor. Alman dış siyasetinin etkili isimlerinden AP milletvekili Alexander von Lambsdorf, Türkiye’nin ve Başbakan Erdoğan’ın tavrını değiştirmesi gerektiğini savunanlardan.

Başbakan Erdoğan’ın fazlasıyla gerdiği ortamın biraz sakinleşmesini beklemek gerekir.Bence şu anda yapılması gereken, sayın Erdoğan’ı bu konuda tekrardan gerçekci bir yaklaşım konusunda kazanabilmek. NATO’nun, Türkiye dışındaki bazı İslam ülkelerinin kaygı ya da itirazlarını kıstas alarak kendi genel sekreterini saptaması zaten söz konusu olamaz.

Bu arada Almanya’ya gelmeden bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, Rasmussen konusunda tüm üyelerin fikirlerinin ve hassasiyetlerinin dikkate alınmasını beklediğini açıkladı. Gül, konunun NATO üyelerinin iç istişareleri ve karar verme mekanizmalarında çözülebileceğini de ekledi.

Alman medyası Cumhurbaşkanının bu açıklamasını Rasmussen ismi üzerinde uzlaşının mümkün olduğu şeklinde yorumladı.Öte yandan NATO Zirvesi öncesinde, bugün öğleden sonra Merkel ile bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama, ittifakın 21. yüzyılda dünyadaki çok sayıda tehdit nedeniyle yeni bir stratejik tasarım belirlemesi gerektiğini, ABD ile Avrupa ülkeleri arasındaki ilişkinin de uyum ve eş düzeyde ortaklık şeklinde devam edeceğini söyledi. Afganistan konusuna da değinen Obama’nın başta Almanya olmak üzere Avrupalı müttefiklerin askeri katkısı konusuna girmemesi dikkati çekti.

Obama Almanya’nın Afganistan kendi üzerine düşen görevi yeterli şekilde yerine getirdiğini belirtti. Merkel, Obama ile bir araya gelmeden Almanya’nın Afganistan’daki barış gücüne başka asker yollamayacağını açıklamıştı. Obama, Merkel’le düzenlediği basın toplantısında başta El Kaide olmak üzere radikal İslamcı teröre karşı mücadele verilmesi gerektiğini, ancak bunu yaparken İslam dinine ve Müslüman ülkelere saygının yitirilmemesi gerektiğini de vurguladı.

NATO Zirvesine katılan liderler, bu akşamki yemekten sonra, yarın sabah toplantılarına devam edecekler, oturumların resmi ve gayrı resmi gündeminde Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına geri dönüşü, Rusya ile ilişkiler ve yeni statejik deklerasyonun hazırlanması gibi başlıklar yer alıyor. Toplantıların ilk bölümü Almanya’nın Kehl, ikincisi ise Fransa’nın Strasburg kentinde yapılacak. 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının, komşu kent olan Kehl ve Strasburg’u bağlayan köprüden birlikte geçmeleri ve burada geleneksel toplu resmin çekilmesi planlanıyor.

Öte yandan dün gece ve bugün Strasburg’da NATO karşıtı grupların çıkardığı olaylardan sonra, şimdi gözler yarın gene bu kentte yapılacak büyük gösteriye çevrildi. Toplam 25 bin Fransız ve Alman polisinin güvenlik önlemleri altında yapılacak gösteriye 40 bin kişinin katılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG