Erişilebilirlik

Türkiye'de İnternet Özgürlüğü Kısıtlı


Freedom House - Özgürlük Evi kurumu tarafından İnternet özgürlüğü konusunda 15 ülkede araştırma yapıldı. Kapsamlı araştırma her ülkede durumun farklı olduğunu; bazı hükümetlerin İnternet’e erişimi engellemek için her şeyi yaptığını gösteriyor.

İnternet Özgürlük raporunun editörü Sarah Cook, İnternet kullanıcısı sayısının geometrik olarak arttığını ve buna paralel olarak sansürün de ağırlaştığını söyledi

Cook, birçok ülkede siyasi içerikli web sitelerinin kapatıldığını, blogcuların taciz edildiğini, hapse atıldığını ve İnternet’in kitle iletişimi, özellikle siyasi diyalog için kullanılmasının önlendiğini söylüyor.

Kurumun araştırma yaptığı 15 ülkeden çoğu orta yani sınırlı özgür notu aldı. Bu ülkeler arasında Hindistan, Rusya, Gürcistan, Malezya, Mısır ve Türkiye de ver.

Türkiye’de son dönemde İnternet yasakları çok yaygınlaşmış durumda. En çok yasaklanan sitelerin başında youtube, kliptube ve dailymotion gibi video paylaşım siteleri geliyor. Bu sitelere girmeye çalışan İnternet kullanıcılarının karşısına "Bu Siteye Erişim Mahkeme Kararıyla Engellenmiştir" yolunda bir açıklama çıkıyor.

Uzmanlara göre erişimin yasaklanmasıyla ilgili mahkeme kararlarının birçoğunda tek bir kişinin adının geçmesi, tedbir kararlarının "kişilik haklarına saldırı" ve "hakaret" gibi gerekçelerle alınması ve davaların belirli kentlerde açılması dikkat çekici.

Halbuki, 2007'de kabul edilen yasaya göre, İnternet yayınlarının, ancak intihara yönlendirme, çocuk istismarı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar ve 5816 Sayılı Atatürk aleyhinde Suçlara ilişkin Kanuna aykırılık durumunda erişime kapatılması gerekiyor.

Mahkemeler "Atatürk'ün anısına hakaret" niteliğinde video parçaları bulunan her siteyi kapatma yetkisine sahip. Başka bir deyişle, dünyanın herhangi bir yerinde, herhangi bir kişinin, video paylaşım sitelerinden birine Atatürk aleyhine bir film koyması Türkiye’de milyonlarca kişinin o siteye girmesini önlüyor.

Özgürlük Evi’nin 15 ülkede yaptığı araştırma, en ağır sansürün Küba’da olduğunu ve bu ülkeyi Çin, İran ve Tunus’un izlediğini gösteriyor. Kurum yetkilileri, bu ülkelerde, İnternet hizmetlerinin tek bir merkezden verildiğini, dolayısıyla yayınları denetleme ve sansür etmenin kolay oyduğunu söylüyor.

Kurumun araştırması İnternet kullanıcılarının sansürle mücadele ettiğini de gösteriyor. İnternet Özgürlük Raporu’nun editörü Sarah Cook, insanların temel özgürlüklerinin kısıtlanmasına karşı çıkmaya başladığını yasak sitelere erişim için işbirliği yaptıklarını söylüyor.

XS
SM
MD
LG