Erişilebilirlik

Obama Brown ile Görüştü


Başkan Obama, Londra'ya ders vermeye değil diğer liderleri dinlemeye geldiğini söyledi ve kriz nedeniyle küresel ticarete kısıtlamalar getirilmemesini istedi.

Amerika ve İngiltere, ekonomiyi canlandırmak için hükümet harcamalarının arttırılmasını; Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri ise mali kuruluşların daha sıkı denetlenmesini istiyor.

Obama, zirve sırasında, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile de bir araya gelecek.

Rusya, Londra'da, 20'ler grubu zirvesi sırasında yapılacak görüşmeden ne bekliyor?

Amerika'nın Sesi Moskova Muhabiri Peter Fedynsky'nin haberi:

Dimitri Medvedev, kısa başkanlığı sırasında Batı'yı hem tehdit etti hem de işbirliği önerdi ve batıya karşı tutumu hala belli değil.

Rusya Devlet Başkanı, dün, Washington Post gazetesinde yayınlanan yazısında, iki ülke arasında çeşitli alanlarda işbirliği yapılabileceğini belirtiyor. Bunlar mali kriz, Afganistan ve silahsızlanma.

Ancak Medvedev, bir süre önce, 2 milyar dolarlık yardım ve ordusunu modernize etme planı karşılığında, Kırgızistan'ı, ülkedeki tek Amerikan üssünü kapatmaya ikna etmişti. Amerika'nın, Afganistan'daki askerlerine malzeme sevk etmek için kullandığı üssün kapatılması Washington'u zor durumda bıraktı.

Moskova hükümeti, ayrıca, Amerika'nın Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füzesavar savunma sitemi kurmasına tepki olarak, NATO' üyesi Polonya'nın sınırında İskender füzeleri konuşlandırma tehdidinde bulunmuştu.

Moskova'daki "Küresel İşlerde Rusya" adlı düşünce kuruluşunun Başkanı Fyodor Lukyanov, politika değişikliğini Kremlin'in Amerika ile diyalogda elini güçlendirme taktiği olarak niteliyor.. Rus uzmana göre, Londra görüşmesinin en tartışmalı konularından biri, Amerika'nın Doğu Avrupa'ya füze savar savunma sistemi yerleştirme planı olacak. Eski Başkan Bush'la birlikte Obama yönetimi de sistemin Rusya'yı değil İran'ı hedef aldığını iddia ediyor ama buna Moskova hükümetine ikna edebilmiş değil.

Lukyanov, Rusya'nın Polonya sınırına füze yerleştirme tehdidinin blöf olduğun kimsenin böyle bir planı olmadığını söylüyor. Rus uzman, ayrıca, Obama yönetiminin füze savan sisteme o kadar önem vermediğini, dolayısıyla, konunun kısa bir süre içinde gündemden düşebileceğini ileri sürüyor. Lukyanov'a göre, Amerika'nın Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliğini arka plana itmesi halinde bu konunun da anlaşmazlık kaynağı olmaktan çıkması mümkün. "Küresel İşlerde Rusya" adlı düşünce kuruluşunun Başkanı Fyodor Lukyanov, Ukrayna ve Gürcistan'ın tekrar Rus uydusu haline gelmesine Amerika asla izin vermeyecek.

Moskova Carnegie Merkezi'nin başkanı Dimitri Trenin ise, Ukraynalıların çoğunun NATO üyeliğine karşı olduğuna dikkat çekiyor. Rus uzman, buna rağmen, Ukrayna ve diğer Doğu Avrupa uluslarının, Rusya'yı, tarihi açıdan, işgalci ve saldırgan bir ülke olarak gördüklerini ve NATO sayesinde kendilerini savunabileceklerine inandıkların hatırlatıyor. Dimitri Trenin'e göre, Ukraynalıların Rusya'ya güvenmelerinin başlıca nedeni Rusya'nın bu ülkede izlediği politika.

Trenin, resmi ve yarı resmi Rus yayın organlarında, sık sık Ukrayna'nın varlığıyla ilgili yazılar yayınlandığını, sınırlarının meşruluğunun tartışıldığını, istikrarlı bir ülke olup olmadığının tartışıldığını ve tüm bunların Ukrayna'da kaygıyla izlendiğini söylüyor. Trenin'e göre bu tür yayınlar iki ülke arasında barışcı ve uygar ilişkiler kurulmasının önlüyor.

Rus Bilimler Akademisi'nden Sergey Rogov ise, Ukrayna'ya NATO füzeleri yerleştirilmesinin Rusya'nın 50 yıl önce Küba'ya füze yerleştirmesinden farklı olmadığını söylüyor. Rogoz, "Amerika'nın o zamanlar duyduğu kaygı Rusya şimdi duyuyor" diyor. Sergey Rogov, Amerika'nın Çek Cumhuriyeti ve Polonya'da kurmayı planladığı füzesavar savunma sisteminin İran'ı hedef aldığı iddiasını ciddiye almıyor, bu ülkenin elinde şu anda bile Rusya'yı vuracak menzilde füzeler bulunduğunu vurguluyor. Rus uzman, Washington ile Moskova arasında İran'a karşı izlenecek politika konusunda fazla bir fark olmadığını sadece Rusya'nın ekonomik yaptırımlara karşı çıktığını belirtiyor. Nedeni ise Kremlin'in İran'ın nükleer enerji programını barışçı olduğuna inanması.

Moskova Carnegie Merkezi'nin başkanı Dimitri Trenin'e göre, iki ülke arasında en önemli sorun Amerika'nın, özellikle eski Başkan Gaorge Bush döneminde Rusya'yı adam yerine koymaması. Trenin, Rusların, askeri ve ekonomik açıdan Amerika'yla aynı düzeyde olmadıklarını bildiğini buna rağmen eşit devlet muamelesi görmek istediklerinin savunuyor.

XS
SM
MD
LG