Erişilebilirlik

Afganistan İçin Güçlü Ortaklık


Türkiye, Afganistan'daki NATO güçlerine destek konusunu Afganistan ve Pakistan'la ele aldı. Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında üç ülkenin devlet başkanlarının yanısıra Genelkurmay ve istihbarat birimlerinin temsilcilerinin katılımıyla yapılan üçlü zirveden, Afganistan'a takviye asker gönderen Amerika'ya 'en üst düzey katkı' kararı çıktı.

Amerika Başkanı Barack Obama'nın Afganistan ve Pakistan için stratejilerini açıklayıp, Afganistan'a 30 bin takviye asker gönderme kararının ardından, Afganistan için diplomasi trafiğini hızlandıran Ankara, Afganistan-Pakistan ve Türkiye arasında ilk kez geniş kapsamlı bir toplantıya evsahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan ve Pakistan devlet başkanlarının yanısıra üç ülkenin genelkurmay başkanları, kara kuvvetleri komutanları, istihbarat temsilcileri ve dışişleri bakanlarını Çankaya Köşkü'nde biraraya getirdi.

Türkiye'nin böylesi bir toplantıyı daha önce iki kez gerçekleştirdiğini ancak bu kadar geniş katılımlı zirvenin ilk kez olduğuna dikkat çeken diplomatik kaynaklar, zirvenin temel gündem maddesinin "Afganistan'da güvenlik ve NATO operasyonları" olduğunu dile getirdiler. Bu çerçevede yapılan değerlendirmelerde, teröre karşı Afganistan-Pakistan ve Türkiye arasındaki 'askeri-siyasi ve istihbarat' işbirliğinin kurumsallaştırılması benimsenirken, ABD'nin yeni Afganistan ve Pakistan stratejisi değerlendirildi. Başkan Obama'nın NATO müttefiklerinden Afganistan'a ek asker isteyeceğini, bu yöndeki isteğini de 3-4 Nisan'daki NATO zirvesinde müttefiklerle paylaşıp, somut talebi de Türkiye'ye 6 Nisan'da iletmesi bekleniyor. Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin bu yöndeki talebe 'en üst düzeyde' katkı sağlayacağını belirtirken, Ankara'da 'üst düzey katkı'nın gerektiğinde 'muharip güç' olarak da değerlendirilebileceği yorumları yapılıyor.

Üçlü mekanizma

Çankaya Köşkü'ndeki zirvenin ardından kabul edilen ortak açıklamayı Cumhurbaşkanı Gül okudu. Buna göre, yıllık düzenlenen üçlü zirve toplantılarının yanısıra, üç ülkenin dışişleri bakanları, yine üç ülkeden silahlı kuvvetler ve istihbarat kurumları yetkililerinin de katılımıyla yılda bir kez toplanacak. Üç ülke arasında kurulan Ortak Çalışma Grubu, zirve düzeyinde alınan kararların izlenmesi için yılda iki kez toplanacak ve zirve ile dışişleri bakanları toplantılarının hazırlıklarını yapacak. Cumhurbaşkanı Gül, zirve sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında üç ülkenin siyasi-askeri ve istihbarat alanında eşgüdüm ve işbirliğiyle çalışacak olmasının önemine dikkat çekerken, "Bu işbirliğinin önemini NATO zirvesinde ben anlatacağım" dedi. Türkiye'nin Afganistan'a yakın ilgisinin sürdüğünü belirten Gül, bölgede huzur ve barış için Amerika'nın girişimlerine de nasıl destek olacaklarını Başkan Obama ile konuşacağını dile getirdi.

XS
SM
MD
LG