Erişilebilirlik

Sami Kohen, Obama'nın Türkiye Ziyaretini Değerlendirdi


Amerikan başkanı Barack Obama, 6-7 Nisan tarihlerinde Türkiye'de olacak. Obama'nın, dört yıllık görev süresinin başında, başkan sıfatıyla yaptığı ilk denizaşırı seyahatin son ayağında Türkiye'ye gidiyor olması ikili ilişkilerde yeni bir dönemin başlayacağının işareti olarak yorumlandı.

Amerika'nın Sesi'ne ziyaretin zamanlamasını, anlamını ve çıkabilecek sonuçları değerlendiren deneyimli gazeteci Sami Kohen, bu ziyaretin ilişkilerde tamirin de ötesinde yepyeni işbirliği imkanlarını ortaya çıkarabileceği görüşünde.

Bölgesel işbirliği alanında önemli fırsatların doğduğunu belirten Kohen, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ziyaretiyle ilk işaretleri verilen yakın işbirliği ve ortaklık döneminin Obama'nın gelişiyle perçinleneceği görüşünde.

İkili ilişkiler konusunda, Ankara'nın bölgede önemli bir aktör olduğunu ilk elden anlatması açısından önemli fırsatların doğduğu bir dönemden geçildiğine inanan Kohen, en büyük sıkıntının ise Ermeni iddiaları konusunda Washington'un takınacağı tutum olduğunu söylüyor.

Sami Kohen'e göre seçim kampanyasında Ermeni seçmene "soykırım" sözcüğünü kullanacağı konusunda teminat veren Obama, bu sözünü yerine getirme yönünde ahlaki bir yükümlülük duyuyor olabilir. Ancak Kohen, Obama'nın 24 Nisan'da bu sözcüğü kullanacak olsa Türkiye ile yeni ve olumlu ilişkiler başlatmak için böyle bir ziyaret yapmasının da anlamsız kalacağını söylüyor. Kohen'e göre, Obama görevinin başında Türkiye'ye bu kadar olumlu mesajlar verirken sırf Ermeni seçmenleri memnun etmek adına "soykırım" sözcüğünü kullanmaktan kaçınacak.

Ankara'nın Ermeni iddiaları konusundaki endişelerini ilk ağızdan Washington'a iletme fırsatı bulacağını da belirten Kohen, artık Washington'la Ankara arasında eski başkan Bush dönemindeki kadar farklılık kalmadığını, bu yüzden daha uyumlu çalışılabileceğini söylüyor.

Sami Kohen'le yaptığımız söyleşinin tamamını sağ üst köşedeki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG