Erişilebilirlik

30 Mart Amerikan Basınından Özetler


New York Times,AKP'nin yerel seçimlerden birinci parti olarak çıktığını belirtiyor. Haberde, AKP'nin seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybettiğine dikkat çekiliyor:

"AKP'nin oy oranındaki gerileme, ekonomik krize ve AKP'lilerin karıştığı yolsuzluklara bağlanıyor. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi profesör Mithat Sancar, AKP'nin 2007 genel seçimlerinde siyasi tansiyonun artmasından yararlandığını söylüyor. Sancar, ortamın yumuşamasıyla birlikte, Türkiye'de siyaset sahnesinin normale dönmeye başladığı yorumunda bulunuyor. AKP, seçimlerde Başbakan Erdoğan'ın kazanmak için büyük çaba harcadığı İzmir, Adana, Diyarbakır gibi illerde seçimi kaybetti."

Los Angeles Times da yerel seçimlerden AKP'nin zaferle çıkmasına rağmen laik muhalefetin güçlendiğini kaydediyor. Gazete seçim sonuçlarını Türkiye'de laiklerle dindarlar arasında süren mücadelenin yansıması olarak görüyor:

"Genel seçimlere daha üç yıl varken yapılan yerel seçimler, kamuoyunun nabzını tutmak açısından önem taşıyordu. Uzmanlara göre, laikler seçimleri kaybetse de güç kazanmaya başladılar. AKP'nin en büyük kozu ekonomik büyüme ve Avrupa Birliği üyeliği idi. Ancak, son aylarda işsizlik oranı artarken Türk Lirası değer kaybetmeye başladı. AKP yandaşları ise, beş yıldır süren ekonomik büyümenin sona ermesinden hükümetin değil, küresel krizin sorumlu olduğunu savunuyor."

Washington Post, Obama-Medvedev görüşmesi öncesinde Rusya ile Amerika arasında ciddi görüş ayrılıkları olduğunu yazıyor. Yapılan yorumda, özellikle Rusya'nın komşularıyla ilişkileri ve İran'ın nükleer programı konularında iki ülkenin farklı düşündüğü vurgulanıyor:

"Görünen o ki, Rusya ilk adımın Amerika'dan gelmesini bekliyor. Rus yetkililer, İran'ın nükleer programı ve Rusya'nın eski Sovyet Cumhuriyetleri ile Varşova Paktı üyeleri üzerindeki nüfuz alanı konularında Amerika'nın daha az baskı yapmasını umuyor. Ancak Amerikalı yetkililer bu tek yanlı yaklaşımı kabul etmiyor. Obama yönetimi, Rusya'nın komşularını feda etmeden Moskova ile yapıcı ilişkiler kurmayı umuyor. Böyle bir ilişkinin Medvedev veya Rusya'nın asıl yöneticisi olan Putin tarafından kabul edilip edilmeyeceğini ise zaman gösterecek."

USA Today, Obama'nın Afganistan'a ilişkin yeni stratejisinde asıl zorluğun Pakistan'dan kaynaklandığı düşüncesinde. Gazete, teröre karşı mücadelede Pakistan'ın desteğinin belirleyici olacağı yorumunda bulunuyor:

"11 Eylül saldırılarını düzenleyen Usame Bin Ladin ve diğer El Kaide liderlerinin Pakistan'da barındığı neredeyse kesinleşmiş durumda.Aşırı İslamcılar ülkedeki etkinliklerini her geçen gün artırıyor. Merkezi hükümet güçsüz ve Pakistan istihbaratına mensup bazı unsurlar aşırı güçlere destek veriyor. Yolsuzluk ve Amerikan karşıtlığı ise çok yüksek. Üstelik Pakistan'ın nükleer silahları da var. Afganistan ve Pakistan'ın ortak düşman olan teröre karşı bir araya gelememesi işleri daha da karmaşık hale getiriyor. El Kaide'nin Afganistan'da yeniden güç kazanmasını önlemek Amerika'nın çıkarları açısından çok önemli. Ancak bu, işin sadece yarısı ve üstelik kolay olan kısmı."

XS
SM
MD
LG