Erişilebilirlik

Muhalefet Yerel Seçimlerden Güçlenerek Çıktı


Türkiye’de dün yapılan yerel seçimler iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin destek kaybettiğini gösterdi. Genel seçimlerde yüzde 46’dan fazla oy alan iktidar partisi, bu seçimde oyunu yüzde 40’a düşürdü. Buna karşılık ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi’yle Milliyetçi Hareket Partisi’nin oylarını artırdığı görüldü.

Seçim sonuçlarının ortaya çıkmasından sonra bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan sonucun kendisini tatmin etmediğini söyledi. Başbakan, “Mesajı aldık, gerekli değerlendirmeleri yapacağız,” şeklinde konuştu.

Özellikle Güneydoğu'da muhtarlık seçimlerinde, çeşitli beldelerle rakip adaylar ve seçmenler arasında yaşanan silahlı çatışmalarda sekiz kişi hayatını kaybetti.

Seçimlere Amerika’dan ilk yorum Dışişleri Bakanlığı’nın Asya ve Avrupa’dan sorumlu müsteşar yardımcısı Matt Bryza’dan geldi. CNN Türk’ün bildirdiğine göre Bryza, seçim sonuçları için, “Seçimler adil ve özgürce yapıldı. Türk demokrasisi güçlendi. Türkiye’nin siyasi geleceği seçmenin iradesiyle belirlendi,” yorumunu yaptı.

'AKP'ye Uyarı' Mesajı

Türkiye'de 48 milyon 6 bin 650 seçmen, 5 yıl görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gitti. 19 partinin yarıştığı seçimde, iktidardaki AKP 2004 yerel seçimlerine göre 2, 2007 genel seçimlerine göreyse 7 puan kayba uğradı. Siyasi gözlemciler, bu durumu “Sandıktan, AKP'ye uyarı mesajı çıktı” diye yorumladı.

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, iktidardaki AKPi 45, ana muhalefet partisi CHP 13, Milliyetçi Hareket Partisi 10, Demokratik Toplum Partisi 8, Demokratik Sol Parti 2, Demokrat Parti, Bağımsız ve Büyük Birlik Partisi de birer büyükşehir belediye başkanlığının sahibi oldu. Ege ve Trakya’nın yanısıra güçlü olduğu Akdeniz ve Güneydoğu’da da umduğunu bulamayan AKP, İstanbul ve Ankara’da dahil olmak üzere büyük merkezlerde ciddi oy kaybına uğradıysa da, İstanbul’un yeni büyükşehir belediye başkanı yine AKP’li Kadir Topbaş, Ankara’nın yeni büyükşehir belediye başkanı da AKP’li Melih Gökçek oldu. AKP, iddialı girdiği Antalya, Adana, Manisa ve Van’da ise yenilgi yaşadı. Türkiye’nin sahil illeri muhalefet partilerine oy verirken, AK Parti güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu’da da oy kaybetti.

Doğu’da DTP

Doğu ve Güneydoğu’da seçim yarışı AK Parti ile Demokratik Toplum Partisi (DTP) arasında geçti. DTP, seçimde büyük bir çıkış yaparak, 5 ildeki belediye başkanı sayısını 8’e çıkardı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘kale’ tartışması başlatarak "Diyarbakır’ı istiyorum" dediği Diyarbakır’da AKP ile arasında büyük fark açan DTP, AKP’nin Doğu illerinde kalesi olarak bilinen Van ve Siirt’te de kazandı. 2004 yerel seçiminde kazandığı Batman, Hakkari, Şırnak ve Tunceli’de mevcut belediye başkanlıklarını koruyan DTP, 2004 seçimlerinde MHP’nin kazandığı Iğdır’da da kazanan oldu. DTP, seçimden önce hedef olarak açıkladığı Van’da ise Abdullah Öcalan’ın eski avukatı Bekir Kaya ile seçimleri kazandı. Büyük Birlik Partisi (BBP) lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun beklenmedik ölümü, partisine Sivas belediyesini kazandırdı. Büyük bir vefa örneği veren Sivaslılar, BBP’nin oy oranını yüzde 100’den fazla arttırarak, BBP’li aday Doğan Ürgüp’ün kazanmasını sağladılar.

Sistem Kilitlendi

Ankara ve İstanbul'un seçim yarışında başa baş gittiği saatlerde Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) bilgisayar sistemine aşırı yüklenme nedeniyle veri girişi yapılamadı. 45 dakikalık kesinti sırasında tutanaklara geçilen oylar, hakim denetiminde tekrar sisteme yüklendi. Sistemdeki sorun devam ederken Ankara'nın bazı semtlerinde elektrik kesintileri yaşandı. Kesintiler, CHP adayı Murat Karayalçın ve MHP’li aday Mansur Yavaş'ın basın toplantısı sırasında da olunca şaibe iddiaları gündeme geldi. Oy sayımı süren yerlerde tansiyon yükselse de, YSK 45 dakika sonra sistemi çözdü. Başbakan Erdoğan, sayım sürerken gece yarısında yaptığı açıklamada seçim sonuçlarını tüm boyutlarıyla ele alacaklarını belirterek "Şu andaki görüntü beni tatmin etmedi" dedi. CHP’li Önder Sav, seçim sonuçları için “AK Parti’nin çöküşü başladı” yorumunu yaparken, MHP lideri Devlet Bahçeli, yazılı açıklama yapıp AKP’nin seçimi kaybettiği, partisinin bu seçimde ‘kazançlı’ çıktığı değerlendirmesinde bulundu. Türkiye genelinde çeşitli illerde seçim nedeniyle çıkan kavgalarda 8 kişi öldü, 97 kişi yaralandı.

XS
SM
MD
LG