Erişilebilirlik

Fransız Le Pen Avrupa'yı Karıştırdı


Her yıl en yaşlı üye olması nedeniyle ‘duayen’ sıfatıyla Avrupa Parlamentosu’nu açan Le Pen’in bu hakkının elinden alınması için parlamentodaki tüm gruplar anlaşmaya vardı.

Fransız politikasının aşırı sağcı partisi Milliyetçi Cephe’nin 80 yaşındaki lideri Jean Marie Le Pen’in Fransa’da iki kez yargılanmasına neden olan ‘Gaz odaları 2. Dünya Savaşı tarihinin küçük bir detayıdır’ sözleri bu sefer de Avrupa Parlamentosu’nu karıştırdı. Parlamento’nun ikinci büyük grubu olan Sosyalist grup, Parlamento’nun açılışının en yaşlı üye tarafından yapılmasına ilişkin düzenlemenin kaldırılması için değişiklik önerisi verdi. Öneriye Yeşiller ve muhafazakarlar da (PPE) destek verdi.

Geçtiğimiz Çarşamba günü yasa değişiklik önerisi üzerindeki görüşmeler sırasında Sosyalist grup başkanı Alman milletvekili Martin Schulz, gaz odalarının bir detay olduğunu savunan Le Pen’i ‘inkarcı ve 80’lik faşist’ olmakla suçladı. Bu sözler üzerine kürsüye gelen Le Pen, daha önce iki kez yargılandığı sözlerini kürsüden de tekrar etti. Le Pen, bu sözleri nedeniyle toplam 200 bin Euro cezaya çarptırıldığını, bunun da Avrupa ve Fransa’daki ifade özgürlüğünün ne halde olduğunu gözler önüne serdiğini söyledi. Avrupa milletvekilleri, Le Pen sözlerini yinelerken kendisini yuhaladı, ancak ‘200 bin euro ceza aldım’ sözleri üzerine de yargı kararlarını alkışladılar. Le Pen’in bu tavrı üzerine Parlamento’nun iki büyük grubunun desteklediği öneriye Liberal grup da destek verince, bütün gruplar en yaşlı üyenin açılışı yapması uygulamasının değiştirilmesi üzerinde uzlaşmaya vardılar.

Parlamento sekreteryası önümüzdeki hafta Brüksel’de Le Pen’in ‘Avrupa Birliği değerleri ile uyuşmayan’ bu açıklamalarının cezalandırılması konusunu görüşecek. Le Pen’in en az 10 gün Parlamento çalışmalarından men edilmesi olasılığı var. Değişiklik önerisinin ise Nisan ya da Mayıs ayında, yani 7 Haziran’da yapılacak seçimlerden hemen önce parlamentoda oylanması bekleniyor.

AP seçimlerinde partisinin liste başından aday olan Le Pen’in yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

XS
SM
MD
LG