Erişilebilirlik

Gül: 'Rasmussen'e Karşı Degiliz'


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Danimarka başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreteri olmasını engellemeyeceğini açıkladı. Gül, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında Rasmussen’in Avrupa’nın en başarılı başbakanlarından biri olduğunu söyledi.

Brüksel’deki temaslarını tamamlayan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara’ya dönmeden düzenlediği basın toplantısında Türkiye ile ABD arasındaki ilişkinin stratejik ve çok önemli olduğunu söyledi. Bu ilişkinin sadece Türkiye ve ABD’yi ilgilendiren konuların çok ötesinde bir boyuta sahip olduğunu ifade eden Gül, Ankara ve Washington’un hem bölgesel hem de uluslararası konular hakkında sürekli istişare halinde olduğunu söyledi.

Başkan Obama’nın nisanda Türkiye’ye yapacağı ziyaretin hazırlıkları sürerken Gül de mesajlarıyla bu ziyaretin öneminin altını çizdi: “Sayın Başkan Obama’nın bütün bunları dikkate alarak Türkiye’ye ziyaret yapması tabii ki bizleri de memnun etmiştir. Zaten seçildikten sonra yaptığımız telefon görüşmelerinde kendisini davet etmiştim. Bu ziyaret vesilesiyle tüm bu önemli konularda karşılıklı istişareler yapılacaktır. Bunun çok faydalı olacağına inanıyorum.”

Gül, ziyaretin Türkiye’nin öneminin anlaşılması açısından da önemli olduğunu, bazı ülkelerin Türkiye’nin kapasitesini gördüğünü bazılarının ise göremediğini belirterek şunları söyledi: “O açıdan bu ziyaret ABD’nin, Türkiye’nin bu kapasitesini, bu gücünü ve sadece kendisine değil dünya barışına, dünyadaki istikrara, bölgedeki istikrara vereceği katkıyı tanıdığı, gördüğü anlamına da gelmektedir.”

Ziyaretin çok başarılı geçeceğinden emin olduğunu söyeleyen Gül, Türkiye ile ABD arasında terörle mücadele alanında yürütülen işbirliğine de değindi. İşbirliğinin önemli düzeyde olduğunu ve bu konunun da ziyaret sırasında gözden geçirileceğini söyleyen Gül, dünyada teröre yer olmadığını belirtti: “Onun için terörün ve terör içinde olan organizasyonların, illegal bütün teşkilatların, PKK şüphesiz ki bizim için başta yer almaktadır, bunlara dünyada yer yoktur. Bunların hepsi elimine edilecektir.”

Gül, NATO’nun yeni Genel Sekreteri’nin kim olacağı konusunda da ısrarcı sorulara muhatap oldu. Bu görev için adı en çok geçen kişi Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen. Şu ana kadar ki genel kanı ise Türkiye’nin Rasmussen’e sıcak bakmadığı yönünde. Bu görev için henüz resmi bir adayın olmadığını söyleyen Gül, Türkiye’nin herhangi bir adaya karşı olmadığını ifade etti: “Herhangi bir isime, şu anda ismi geçen ve bazılarınızın dile getirdiği, sayın başbakana yönelik Türkiye’nin bir tavrı falan yoktur. Bunu söylemek isterim. Kendisi tabii ki Avrupa’nın önemli ve en başarılı başbakanlarından birisidir.”

Gül’ün bu açıklamaları Türkiye’nin Rasmussen’e yeşil ışık yaktığı algılamasının doğmasına neden oldu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG